Steun ons

Een fantastisch feestje

19 augustus 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Nog een poosje verroer-je-niet spelen en dan is het groot feest."

Door Paulien van Bohemen

“Of het uitkomt? Och jee, de tijd dat ik geen tijd had, ligt ver achter me. Ga zitten.” Hij ligt in een lichtbruine, comfortabele ligstoel bij het raam. Zijn hoofdsteun staat een beetje omhoog, zodat hij televisie kan kijken. “Sorry, ik wil niet onbeleefd zijn, maar ik kom niet overeind. Ik zal u uitleggen waarom.” Hij pakt de afstandsbediening van het glazen bijzettafeltje naast hem en zet het geluid uit.

“Het zit zo. Hier ligt de de oudste man van dit verpleeghuis. Ik ben zevenennegentig en een half. Ik moet en zal de honderd halen. Dat is mijn belangrijkste doel. Ik doe er echt alles aan en daarom doe ik niks. Volgens mij is dat het beste. Kijk, als ik zit in plaats van lig, zie ik er meteen minder hulpeloos uit en krijg ik minder aandacht van de verpleging. En een beetje contact met de medemens houdt de dokter weg. Als ik ga lopen, zul je zien dat ik omval en een heup breek. Het begin van het einde. Nee, dit lijkt me verreweg de beste manier om stokoud te worden.” Hij grijnst.

“Nog een poosje verroer-je-niet spelen en dan is het groot feest. Ik mag mijn verjaardag hier beneden in het restaurant vieren, maar daar komt niks van in. Duiken er ineens allemaal bewoners op die ik niet ken. Lui die op mijn kosten een stuk in hun kraag gaan zuipen. Schei toch uit, daar pas ik voor.”

Hij draait zijn hoofd even naar het raam. De gele petunia’s in de bloembak aan het balkon dansen zachtjes in de wind. “Nee, ik zal tegen die tijd de burgemeester even bellen. Hij hoeft me niet te komen feliciteren, want ik zal er niet zijn. Ik vertrek met mijn zes dochters en de hele mikmak naar het dorpscafé. Daar gaan we een fantastisch feestje vieren. Dan zul je zien dat deze jongen ineens wel rechtop kan zitten.” Zijn ogen glinsteren ondeugend.

“Nou, nu weet u: ouwe Nico gaat de komende twee en een half jaar nergens heen, dus treedt u nog maar eens binnen in mijn nederige woning. En mocht ik er niet zijn, dan lig ik voortijdig in mijn kist.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

  1. Ha Paulien,

    leuk om je teksten zo bij elkaar te zien! Dat verpleeghuis is een schatkist vol verhalen lijkt me zo. Al heb je dan wel een goede schrijver nodig om dat naar een toegankelijke en vlotte tekst te vertalen. Fijn dat je bent blijven schrijven, je teksten worden steeds beter.

    Schrijf ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross