Steun ons

Een barmhartige Samaritaan

10 oktober 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer 'de aarde': "Dat er een goed mens komen zal, die zich mijn lot aantrekt."

Door Paulien van Bohemen

Wat was ik in m’n sas. Rondjes draaien rond mijn eigen as en om de zon. Dag in dag uit, jaar in jaar uit. En de mensen op mij maar zaaien, oogsten en werken. Trouw aan elk seizoen, zorgvuldig levend in het ritme van de tijd. Zo reisde ik jaren en jaren door het heelal, zwevend van geluk.

Maar die heerlijke tijd is voorbij. Want er kwamen rovers aan, die mij in hoog tempo kaalplukten. Ze schudden mij uit en persten de grondstoffen uit mijn aderen. Ze mishandelden mij en rukten het groen uit mij weg, als haren uit het hoofd, zo pijnlijk. De bandieten maakten van mijn grote groene tuin een grijze puinhoop.

Ze lieten me halfdood achter, beroofd van grondstoffen en groen, mijn kostbaar bezit. Hevig toegetakeld lig ik hier. Gevloerd, bekaf.

In de verte hoor ik voetstappen. Maar ze lopen met een boog om mij heen. Geef ze eens ongelijk, ik zie er niet uit en ik begin mezelf te ruiken: de stank van vervuiling hangt steeds zwaarder om mij heen. Maar vanbinnen bid ik om hulp,  hoop ik op een mens, die niet aan mij voorbijgaat. Een redder in nood, die bij mij neerknielt. Een toevallige voorbijganger, die geraakt wordt door mijn lijden. Een barmhartige Samaritaan die mij ziet, mijn wonden verzorgt, mij voorzichtig optilt en meeneemt naar een behaaglijke plek waar ik kan aansterken. Wat verlang ik naar zo’n lieverd.

Noem het naïef, maar ergens verborgen in mijn gebutste en berooide zelf smeult nog vertrouwen. Vertrouwen, dat er iemand is, die niet onverschillig aan mij voorbij gaat. Dat er een goed mens komen zal, die zich mijn lot aantrekt, die ziet hoe uitgeput ik ben en me helpen zal. Vroeg of laat komt er vast iemand in beweging. Zo ziek en zwak als ik ben, geloof ik niet dat mijn laatste uur geslagen heeft. God weet hoelang ik moet liggen wachten, maar ik ga niet opgeven nu. Ik vertrouw erop, dat er ergens een barmhartige Samaritaan rondloopt voor mij. Ik zal nog niet vergaan. Dat einde der tijden, dat kan altijd nog.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross