Steun ons

Driemaal 'Eeuwigh gaat voor oogenblick'

5 januari 2015
1 minuut
<p align=right>Foto Werry Crone RKK</p>

Foto Werry Crone RKK

Aan het begin van dit jaar bracht omroep RKK weer drie afleveringen van het programma ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’, waarin priester-presentator Antoine Bodar vooraanstaande mensen uit Nederland en Vlaanderen interviewt over zingeving. Het laatste gesprek was met Ilse Kerremans (1946), de eerste vrouwelijke chirurg van België. In twee eerdere interviews kwamen schrijver Maarten ’t Hart en Kardinaal Wim Eijk aan het woord.

Naast haar werk als chirurg is Ilse Kerremans lid van de lekenorden van de karmel. Zij schreef onlangs een boek over de Joodse filosoof én karmelietes Edith Stein die in 1942 in Auschwitz werd vermoord. Op welke manier wordt zij door Stein geïnspireerd en waarom vindt ze het zo belangrijk om de herinnering aan Stein levend te houden? En op welke manier beïnvloedde de spiritualiteit van de karmel haar werk als chirurg en omgekeerd? Daarover gaat het interview (zie hieronder)

In haar jonge jaren had Kerremans het geloof overboord gegooid. Ze vond het Vlaamse katholicisme te zoetsappig. Het geloof kwam weer terug in haar leven toen zij zich ging verdiepen in de drijfveren van een vriendin die haar artsenbestaan verruilde voor het kloosterleven. Ze was ingetreden bij de karmelietessen. Kerremans: 'Begrijpen doe ik het nog steeds niet helemaal, maar ik werd er wel enorm door gegrepen.'

(RKK, 3 januari 2015)

Utzending met Kardinaal Eijk (RKK, 2 januari 2015)

Uitzending met Maarten ’t Hart (RKK, 1 januari 2015)

 

Bron RKK

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross