Steun ons

Driemaal 'Eeuwigh gaat voor oogenblick'

5 januari 2015
1 minuut
<p align=right>Foto Werry Crone RKK</p>

Foto Werry Crone RKK

Aan het begin van dit jaar bracht omroep RKK weer drie afleveringen van het programma ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’, waarin priester-presentator Antoine Bodar vooraanstaande mensen uit Nederland en Vlaanderen interviewt over zingeving. Het laatste gesprek was met Ilse Kerremans (1946), de eerste vrouwelijke chirurg van België. In twee eerdere interviews kwamen schrijver Maarten ’t Hart en Kardinaal Wim Eijk aan het woord.

Naast haar werk als chirurg is Ilse Kerremans lid van de lekenorden van de karmel. Zij schreef onlangs een boek over de Joodse filosoof én karmelietes Edith Stein die in 1942 in Auschwitz werd vermoord. Op welke manier wordt zij door Stein geïnspireerd en waarom vindt ze het zo belangrijk om de herinnering aan Stein levend te houden? En op welke manier beïnvloedde de spiritualiteit van de karmel haar werk als chirurg en omgekeerd? Daarover gaat het interview (zie hieronder)

In haar jonge jaren had Kerremans het geloof overboord gegooid. Ze vond het Vlaamse katholicisme te zoetsappig. Het geloof kwam weer terug in haar leven toen zij zich ging verdiepen in de drijfveren van een vriendin die haar artsenbestaan verruilde voor het kloosterleven. Ze was ingetreden bij de karmelietessen. Kerremans: 'Begrijpen doe ik het nog steeds niet helemaal, maar ik werd er wel enorm door gegrepen.'

(RKK, 3 januari 2015)

Utzending met Kardinaal Eijk (RKK, 2 januari 2015)

Uitzending met Maarten ’t Hart (RKK, 1 januari 2015)

 

Bron RKK

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross