Steun ons

Dingen aan het woord - Nieuwjaar

3 januari 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen. Aflevering één: het nieuwe jaar.

Door Paulien van Bohemen

Ja, daar ben ik dan. Als een onbeschreven blad lig ik voor jullie. De weken op je kersverse kalender zijn nog niet volgeklad met afspraken en krabbeltjes. Laat me raden: jullie nemen je vast voor om op je nieuwe kalender wél netjes en leesbaar te schrijven. Ach, goede voornemens horen nu eenmaal bij mij.

Goede voornemens. Afvallen. Meer bewegen. Iets doen voor een ander. Minder stressen. Dat laatste staat in de top vijf van veel lijstjes met goede voornemens.

Minder stressen ofwel relaxter leven. Een wens, die zo ongeveer als eerste sneuvelt als de oliebollenkraam weer is vertrokken. Want willen jullie écht afscheid nemen van stress? Welnee, want drukdrukdruk is eigenlijk ook wel fijn, toch?

Het druk hebben is een statussymbool. Jullie pronken er graag mee, want dan zijn jullie belangrijk. Met een vol leven doen jullie er pas echt toe. ‘Hoe is het met je?’ ‘Goed, druk, en met jou?’ Heb je het niet druk - zélfs niet na je pensioen - dan denken jullie al snel aan een gemis.

Ik stress, dus ik ben.

Lieve mensen, heb toch de moed om wat relaxter te gaan leven. Kijk naar mij; ik kom en ik ga, jaar in jaar uit. Wie kan er met stressen een dag aan zijn levensduur toevoegen. Staat iets dergelijks niet in een van jullie heilige boeken?

Heb het lef om dit jaar een halfuurtje uit het (kantoor)raam te staren in plaats van alsmaar door te rammelen op je toetsenbord. En als je later dit jaar weer overspoeld wordt met uitnodigingen voor feestjes, durf het eens aan om er eentje aan je voorbij te laten gaan en met een boek op de bank te kruipen. En voor de echte durfal: zet je telefoon eens een middag helemaal uit.

Hier ben ik met 365 dagen. Handenvol om te oefenen met leven in een lagere versnelling. Alsjeblieft, pak maar aan. Doe maar wat relaxter. Dan word ik vanzelf zalig en gelukkig.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross