Steun ons

Dingen aan het woord - Nieuwjaar

3 januari 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen. Aflevering één: het nieuwe jaar.

Door Paulien van Bohemen

Ja, daar ben ik dan. Als een onbeschreven blad lig ik voor jullie. De weken op je kersverse kalender zijn nog niet volgeklad met afspraken en krabbeltjes. Laat me raden: jullie nemen je vast voor om op je nieuwe kalender wél netjes en leesbaar te schrijven. Ach, goede voornemens horen nu eenmaal bij mij.

Goede voornemens. Afvallen. Meer bewegen. Iets doen voor een ander. Minder stressen. Dat laatste staat in de top vijf van veel lijstjes met goede voornemens.

Minder stressen ofwel relaxter leven. Een wens, die zo ongeveer als eerste sneuvelt als de oliebollenkraam weer is vertrokken. Want willen jullie écht afscheid nemen van stress? Welnee, want drukdrukdruk is eigenlijk ook wel fijn, toch?

Het druk hebben is een statussymbool. Jullie pronken er graag mee, want dan zijn jullie belangrijk. Met een vol leven doen jullie er pas echt toe. ‘Hoe is het met je?’ ‘Goed, druk, en met jou?’ Heb je het niet druk - zélfs niet na je pensioen - dan denken jullie al snel aan een gemis.

Ik stress, dus ik ben.

Lieve mensen, heb toch de moed om wat relaxter te gaan leven. Kijk naar mij; ik kom en ik ga, jaar in jaar uit. Wie kan er met stressen een dag aan zijn levensduur toevoegen. Staat iets dergelijks niet in een van jullie heilige boeken?

Heb het lef om dit jaar een halfuurtje uit het (kantoor)raam te staren in plaats van alsmaar door te rammelen op je toetsenbord. En als je later dit jaar weer overspoeld wordt met uitnodigingen voor feestjes, durf het eens aan om er eentje aan je voorbij te laten gaan en met een boek op de bank te kruipen. En voor de echte durfal: zet je telefoon eens een middag helemaal uit.

Hier ben ik met 365 dagen. Handenvol om te oefenen met leven in een lagere versnelling. Alsjeblieft, pak maar aan. Doe maar wat relaxter. Dan word ik vanzelf zalig en gelukkig.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross