Steun ons

Dichter, zanger Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden

11 november 2016
3 minuten

De Canadese dichter, zanger en romancier Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn management bekend op zijn Facebookpagina in de nacht van donderdag op vrijdag. "We hebben een van de meest gerespecteerde visionairen in de muziekwereld verloren", aldus zijn management. Fascinerend aan Cohen is de combinatie van aardsheid en sensualiteit met een hang naar spiritualiteit en levensbeschouwing, waarbij hij putte uit joodse en boeddhistische bron.  

"De 'hogepriester van de pathos' is niet langer", schrijft Trouw in een in memoriam op haar website: "Cohen, geboren als telg van een joods gezin in Montreal, was zanger, dichter en romanschrijver, die op jonge leeftijd al Tolstoy, Proust, Eliot en Joyce tot zich nam. In de jaren zestig vond hij zijn inspiratie op het Griekse eiland Hydra, waar hij ook zijn liefde Marianne ontmoette. Voor haar schreef hij veel gedichten en liedjes. Na acht jaar liepen hun levens uit elkaar, maar Marianne bleef voor altijd in Cohens gedachten. (...)

Cohens muziek was poëzie, taalkunstwerken die muzikale simpelheid vereisten en waar een groot orkest alleen maar afbreuk aan zou doen. De dichter, die sinds zijn tienertijd met depressies kampte, schreef topnummers als 'Hallelujah' (waar hij jaren over deed om te schrijven) en 'So long, Marianne'. Weinig nummers in de popgeschiedenis zijn vaker gecoverd als die eerste."

Ook Volzin, magazine voor religie en samenleving besteedt op haar website aandacht aan het overlijden van de dichter en zanger door herplaatsing van een essay van Tom Engelshoven:

"Leonard Cohen zien optreden heeft iets opluchtends. Hij is de breekbare grijsaard, die het leven doorziet en alles wat er te begrijpen valt begrijpt, zonder dat hij zijn gevoel voor sensualiteit, humor en levenslust heeft verloren. Noch zijn intelligentie en smaak. Ach, was het ons allemaal maar gegeven om zó gracieus oud te worden als Leonard Cohen."

Maar, zo vervolgt Engelshoven, laten we onszelf niet bedriegen. "Nog niet zo heel lang geleden werd er over de bard uit Montreal heel anders geoordeeld. Men versleet hem voor pretentieus en zwartgallig. (...) Weinig artiesten zijn aanvankelijk zo verguisd en met de nek aangekeken, om vervolgens zo bewierookt en verafgood te worden als Leonard Cohen."

Fascinerend aan Cohen is zondermeer de combinatie van aardsheid en sensualiteit met een hang naar spiritualiteit en levensbeschouwing. "Met het oog op zijn geestelijke en fysieke welzijn trekt hij zich in 1994 terug in een zenboeddhistisch klooster ten zuiden van Los Angeles. Hij leeft er vijf jaar – letterlijk – als een monnik (inclusief kaalgeschoren hoofd). Meditatie, studie, onthouding en het doen van simpele huishoudelijke klusjes bepalen zijn dagelijks ritme. (...) Het gedisciplineerde kloosterleven deed hem goed en leidde tot een andere kijk op zijn eigen ego. (...) 'Die kloosters zijn ziekenhuizen voor mensen met gebroken harten en voor mensen die weer moeten leren lopen en praten.'

Leonard leert in het klooster het leven te zien zoals het is, met de blik niet langer naar binnen, maar naar buiten gericht. 'Naderhand zat ik in mijn keuken en keek door het raam de straat op. Ik zag het zonlicht en de bumpers van de auto’s en ik dacht: ‘Wat is het toch mooi!’ Mijn leven was niet makkelijker, maar wel simpeler geworden.'"

Meer over Leonard Cohen, zie de website van Volzin.

Lees en beluister ook:

Leonard Cohen was bovenal een grote theoloog door Alain Verheij

NCRV De Verwondering met Annemiek Schrijver en Inger van Nes

Leonard Cohen's Prince Of Asturias Speech

 

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross