Steun ons

Dichter bij de ziel

16 mei 2022
3 minuten

Na een roerige jeugd en vele omzwervingen, onder andere in de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (KEN), komt Wouter ter Braake gaande weg uit bij spirituele bronnen, met name het boeddhisme. Hij schrijft daarover in zijn boek ‘Waar een wil is is een omweg'. Volgende maand verschijnt een nieuw boek, een bundel poëzie en filosofische beschouwingen. ‘Dichter bij de ziel’.

Door Wouter ter Braake 

Jaren geleden meldde zich mijn innerlijke leermeester. In de vorm van een gedicht. Het was er, ineens. Ik was niet van plan een gedicht te maken, ik was er niet voor gaan zitten. Het was er, compleet. Ik hoefde het alleen maar op te schrijven. Het gedicht leerde mij om ‘de hoop op een beter verleden’ los te laten. Om op weg te gaan naar innerlijke bevrijding. Pijn en wrok los te laten en mijn hart te openen voor liefde en compassie. Het gedicht vertelde:

Te kort leerde zijn jeugd hem

als een kind te leven.

De jonge jaren rafels,

als spinrag in zijn brein.


Het kind in hem leek

eeuwen gestorven reeds te zijn.


Maar stormen

bliezen spinrag, het rafelig gordijn.

Het kind bleek niet gestorven,

verborgen slechts te zijn.


Met felle barensweeën,

met pijn en ademnood

wordt het kind in hem geboren,

’t is immers al zo groot.

Dit gedicht wees mij de weg naar acceptatie en vergeving. Vanaf dat moment vervolgde ik mijn levensreis op basis van verbinding. Verbinding met mijn hart en waarachtige verbinding met anderen. Het leidde tot ontmoetingen, levenslessen, kennismaking met boeddhistische zienswijzen en reizen naar Tibet en Nepal. Mijn levensreis legde ik neer in een autobiografische beschrijving van ontmoetingen en levenslessen in het boek ‘Waar een wil is, is een omweg. Een ziel op zoek naar zin’ (zie recensie door Vincent Duindam).

Dichter bij de ziel

Spirituele zienswijzen reiken richtingen aan, maar geven geen pasklare antwoorden op alle levensvragen. Mijn gedichten bleven komen. Zij bleven komen uit het diepst van mijn ziel en raakten aan levensvragen, vaak aan verborgen mysteries.

Levensvragen, zo ontdekte ik, zijn trage vragen. Zij hebben tijd nodig. Het zijn vragen waarop niet één, twee, drie hapklare antwoorden te vinden zijn. Trage vragen onthullen stapsgewijs. Zij bewegen je naar visies en perspectieven. Ze gidsen je door het leven en helpen je jouw levensverhaal te ‘schrijven’. Een verhaal met een voortdurend veranderend narratief: verdiept, verzacht, voller door de kleurenrijkdom van de wijsheid en de inzichten die gaandeweg naar boven komen.

In de bundel ‘Dichter bij de ziel’ deel ik beschouwingen en gedichten die, soms op de meest onverwachte momenten, werden aangereikt. En hoe dat gaat? Eerst is er een gedicht. Vorm-vrij, of als haiku of tanka en in weer andere gevallen als sonnet. Vervolgens activeert het gedicht de behoefte aan duiding door de mijmeraar, de filosoof, de denker, of beschouwer in mij: 'Wat is de zin in die poëtische woorden?' Zo ontstond dit boek. Een uitwerking van de innige samenwerking tussen de poëet en de filosoof.

Vincent Duindam schrijft in het voorwoord in het boek: "Wouters bundel is enerzijds een koffer met prachtige ansichtkaarten, anderzijds een reisgids. Zijn poëzie is schilderachtig en sfeervol. De reflecties geven expliciet richting. De natuur is belangrijk in dit boek. We maken onderdeel uit van de natuur, we zijn zelf natuur. De gedichten bewegen zich op het ritme van de seizoenen en de getijden van onze levensloop. Ze worden door de stilte gedragen."

Boekpresentatie

Op vrijdagmiddag 24 juni aanstaande is er een feestelijke presentatie van het boek ‘Dichter bij de ziel’. De bijeenkomst staat open voor alle belangstellenden. Uitgever Rinus van Warven zal het boek presenteren. Aansluitend vertelt Vincent Duindam over zijn beleving van het boek. De auteur rondt af met een korte toelichting. De speeches worden omlijst met muziek van gitarist en singer-songwriter, Jan Duindam, die met zijn muziek deuren opent naar schoonheid en liefde. Tijdens de nazit met een hapje en een drankje is er gelegenheid om het boek (desgewenst gesigneerd) aan te schaffen. Onder de kopers wordt een linoleumsnede van bijgaande illustratie uit het boek verloot.

Locatie: het atrium van Huize het Oosten, Rubenslaan 1, 3723 BM Bilthoven (op loopafstand van station Bilthoven; er is bij de locatie voldoende gratis parkeergelegenheid). Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 14.30 uur. Vooraf graag aanmelden via wouter@zinenzen.nl.

Wouter ter Braake, Dichter bij de ziel’, Van Warven, 120 blz., 14,95.

Het boek is geïllustreerd door journalist en beeldmaker Nynke Vermaat. Onder de naam Lino Nyno maakt ze illustraties, veelal linoleumsneden. Het boek is te bestellen via uitgeverijvanwarven.nl en verkrijgbaar bij de boekhandel.

Wouter ter Braake

Lees meer

Na een roerige jeugd en vele omzwervingen, onder andere in de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (KEN), komt Wouter ter Braake gaande weg uit bij spirituele bronnen, met name het boeddhisme. Hij schreef daarover in zijn boek ‘Waar een wil is is een omweg' en recent verscheen een bundel poëzie en filosofische beschouwingen. ‘Dichter bij de ziel’. Wouter ter Braake begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij is trainer persoonlijk leiderschap, ondersteuner van (management)teams en coach voor leerlingen van VMBO scholen in Rotterdam.

Reacties

  1. Mooi Wouter en mooi gedicht. Gefeliciteerd met de aanstaande publicatie en ik kijk uit naar de presentatie van je boek! Het is vast mogelijk om daar een getekend exemplaar uit jouw handen te mogen ontvangen! Ik ben benieuwd. hartelijke groet, Lenie

  2. Ik hoop er bij te kunnen zijn en een getekend exemplaar van je aan te schaffen.Alvast gefeliciteerd met je nieuwe uitgave!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross