Steun ons

Dichter bij de ziel

10 februari 2023
2 minuten

‘Dichter bij de ziel’ is een schilderachtige verzameling poëzie en filosofie over de mens en de natuur. Schrijver en dichter Wouter ter Braake staat stil bij levensvragen. Hij laat zien dat antwoorden maar voor een deel met het rationele verstand te vinden zijn, want levensvragen raken aan verborgen mysteries. Achter de hardheid van systemen zoek hij naar een hoopvolle onderstroom. "Zachtheid van het hart."

Door Wouter ter Braake

De westerse mens is in verwarring. Ideologieën, denkmodellen en spreadsheets lijken denken en doen te domineren en te dienen als dekmantels voor hebzucht en macht. Angst voor en aversie tegen alles wat afwijkt van gerationaliseerde mens- en wereldbeelden leiden tot haat en strijd.

Los van systemen en ideologieën is er evenwel zachtheid van het hart. Er zijn ontmoetingen van hart tot hart, ontmoetingen van mens tot mens en tussen mens en natuur. Deze ontmoetingen brengen je in contact met oneindige liefde. Dat is de hoopvolle onderstroom in de korte verhalen en gedichten in mijn bundel ‘Dichter bij de ziel’.

Door stilte gedragen

‘Dichter bij de ziel’ is een schilderachtige verzameling poëzie en filosofie over de mens en de natuur. "Deze bundel is enerzijds een koffer met prachtige ansichtkaarten, anderzijds een reisgids. De poëzie is schilderachtig en sfeervol. De reflecties geven expliciet richting. De natuur is belangrijk in dit boek. We maken onderdeel uit van de natuur, we zijn zelf natuur. De gedichten en beschouwingen bewegen zich op het ritme van de seizoenen en de getijden van onze levensloop. Ze worden door de stilte gedragen." Aldus het voorwoord van Vincent Duindam.

Een lezer bestelde meteen een aantal exemplaren om weg te geven aan mensen waarvan hij dacht dat ze zo’n boekje wel konden gebruiken. "Om te mijmeren, oververmoeide zielen tot rust brengen en ontroostbare zielen een beetje verlichten."

 

Tegenwoordigheid van geest

De tegenwoordigheid van geest
is grotendeels in mist gehuld.
De aandacht duizendmaal versnipperd
het hart vaak leeg en onvervuld.

Wat is de geest nog tegenwoordig?
Verdoofd in mediageweld,
in de hectiek van tweedracht denken
gewond, gedood, voorgoed geveld?

Zit stil en kijk dan diep van binnen
‘t brengt rust in tegenwoordigheid,
opent de geest voor haar essentie,
voor wijsheid van de eeuwigheid.

(Openingsgedicht uit: ‘Dichter bij de ziel’)


Wouter ter Braake, Dichter bij de ziel. Poëtische mijmeringen, Van Warven, 120 blz., € 14,95.

Wouter ter Braake

Lees meer

Na een roerige jeugd en vele omzwervingen, onder andere in de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (KEN), komt Wouter ter Braake gaande weg uit bij spirituele bronnen, met name het boeddhisme. Hij schreef daarover in zijn boek ‘Waar een wil is is een omweg' en recent verscheen een bundel poëzie en filosofische beschouwingen. ‘Dichter bij de ziel’. Wouter ter Braake begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij is trainer persoonlijk leiderschap, ondersteuner van (management)teams en coach voor leerlingen van VMBO scholen in Rotterdam.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross