Steun ons

Devika Partiman ('Stem op een Vrouw'): “Stel, de rollen zijn omgedraaid”

18 oktober 2023
2 minuten
Davika Partiman. (Foto: Paul Voorham)
Davika Partiman. (Foto: Paul Voorham)

“Hoe zou het zijn als vrouwen de macht overnamen van mannen? Dat vraagt de Amerikaanse auteur Naomi Alderman zich af in haar boek 'De macht'. Die vraag prikkelt je fantasie over een betere samenleving”, zegt Devika Partiman over haar favoriete boek. Zij richtte de stichting 'Stem op een Vrouw' op en won de PAX Duif voor haar bijdrage aan het vergroten van de zeggenschap van vrouwen.

Door Cees Veltman

Naomi Alderman, auteur van 'De macht'.

“Dit sciencefictionboek beschrijft een wereld in crisis waarin vrouwen overal ter wereld een superkracht in zichzelf ontdekken. De macht van mannen valt daarbij in het niet. Het is een interessant gedachte-experiment, een persoonlijk verhaal, humoristisch verteld. Heel nuttig en waardevol want als je je geen andere wereld kunt voorstellen waarin we beter met elkaar omgaan, kunnen we er ook niet naartoe werken. Het is fascinerend wat er gebeurt in het boek. Je ziet veel positieve effecten. Er komt een einde aan de onderdrukking van vrouwen. Vrouwen kunnen zich veel vrijer, zelfverzekerder en met minder angst in de wereld bewegen. Dat positieve effect zien we nu in al onze wereld bij vredesonderhandelingen. Die zijn effectiever en duurzamer als er voldoende vrouwen aan tafel zitten. Het perspectief van vrouwen blijkt essentieel te zijn voor duurzame vrede. Een van de personages, Eva, is een spirituele leidsvrouw van een nieuwe religie waarin niet alleen de vader maar ook de moeder belangrijk is. Zo wordt de beleving van religie evenwichtiger. Zij zegt: ‘God houdt van ons allemaal en Zij wil dat we weten dat ze enkel Haar gewaad heeft veranderd. Ze overstijgt het vrouwelijke en mannelijke.’

Eerste vrouwelijke premier

Vrouwelijke rolmodellen zijn belangrijk voor de ontwikkeling en ambities van meisjes en vrouwen. Nu wordt de politieke koers vooral door mannen bepaald en is de macht niet evenwichtig verdeeld tussen mannen en vrouwen. Als je jonge kinderen vraagt een politieke leider te tekenen, tekenen ze bijna altijd mannen. Naarmate de kinderen ouder zijn, tekenen ze nog vaker mannen. Ze zijn afgestompt door de realiteit die ze hebben ontdekt, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Als de VVD de verkiezingen op 22 november wint, bestaat de kans dat Nederland voor het eerst een vrouwelijke premier krijgt, Dilan Yesilgöz. Dat is op zichzelf symbolisch van onschatbare waarde, maar dat betekent niet automatisch dat ze inhoudelijk een betere premier zal zijn dan een mannelijke premier. Zal Yesilgöz gendergelijkheid bevorderen bijvoorbeeld?

Het boek is fijn om te lezen, maar ik zie het ook als een waarschuwing. Vrouwen gaan in het boek uiteindelijk hun macht misbruiken, net zoals mannen nu doen. Ze kunnen met de minste vingerbeweging folterende pijnen veroorzaken en zelfs doden. Op langere termijn blijkt in het boek dat vrouwen hun macht niet anders gebruiken dan mannen dat deden, inclusief seksueel en fysiek geweld. Eigen belang en hebzucht worden bepalend.

De conclusie is dat we af moeten van de manier van machtsoefening die we nu kennen. We moeten de macht meer delen. Niemand mag nog overgeleverd zijn aan de goede wil van anderen. Het boek eindigt hoopvol: ‘Daar waar één vrouw en één man ontdekken dat er meer is dan ‘niet over je heen laten lopen’, begint er iets moois.”


Naomi Alderman, ‘De macht’, Atlas Contact, 400 blz., € 15,- e-book € 8,-.

Cees Veltman

Lees meer

Cees Veltman (1948, Haarlem), was werkzaam bij het Noordhollands Dagblad, weekblad Hervormd Nederland en Volzin. Sinds 2017 medewerker van de Bezieling voor actuele interviews en de boekenrubriek Mijn boek. Hij ziet de unieke mogelijkheden van alle levensbeschouwingen en religies voor persoonlijke ontwikkeling tot volledig menszijn en voor de opbouw van een vrije, rechtvaardige en barmhartige (wereld)samenleving. Een non-raciale samenleving gebaseerd op gelijke kansen voor iedereen en op gelijke behandeling van iedereen. Motto: in dit leven, dat een komedie is, heeft iedereen een beter ik.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross