Steun ons

Demonen van de middag

29 maart 2017
3 minuten

Sommige depressies uiten zich als middagduivels. Marga Haas weet er alles van. In de tijd dat zij met een depressie kampte, was de middag de meest kwetsbare tijd voor aanvechtingen van donkere gedachten. De psalmist zoekt zijn toevlucht bij God “voor de demon die verwoest in de middag”. Ook de veertigdagentijd kent momenten van beproeving.  Marga Haas adviseert: “Neem de stem waar en ga verder op je weg. Laat je niet afleiden.”

Door Marga Haas

Bij Psalm 91:6

Jaren geleden liep ik met een depressie rond. De dagen waren lang en zwaar. In de ochtend was het vaak nog wel draaglijk. Er was toch weer een nieuwe dag aangebroken, er was een huisdier dat aandacht nodig had, koffie, een dagboek. De avonden waren ook te doen. Het donker kwam als een verlossing. Weer een dag voorbij. Ik hoefde niets meer. De duisternis was een beschermende deken om me heen.

De middagen waren afschuwelijk. De opluchting van de ochtend was weggeëbd, de avond liet nog lang op zich wachten. In de middag was ik het meest kwetsbaar voor de stemmen in mijn hoofd, voor donkere gedachten, voor het verlangen naar de dood. Ik was een makkelijke prooi voor alles wat maar invloed op mij wilde uitoefenen.

Ik las in die tijd een journalistiek boek over depressies van een ervaringsdeskundige. De titel luidt ‘Demonen van de middag’. Ik begreep die titel maar al te goed. Maar wat ik me destijds niet realiseerde, maar na de kerkdienst op de eerste zondag in de veertigdagentijd wel, is dat de titel een psalmcitaat is. ‘Je zult niet vrezen voor het schrikbeeld in de nacht, voor een pijl die vliegt overdag, voor de pest die rondgaat in het donker, voor de demon die verwoest in de middag.’

Aanvechting

In ons leven met God is het ook afwisselend ochtend, middag en avond. Er zijn perioden van nieuw leven, van een nieuw begin. Je bent opgestaan, wakker geworden, je ogen zijn opengegaan. Je voelt je levendig en je bruist van de energie. Het is alsof je verliefd bent. Niets of niemand houdt je tegen.

Maar die energie van de ochtend neemt af en maakt plaats voor de energie van de middag. De momenten dat je kwetsbaar bent. Waarop je verstand zich ertegenaan gaat bemoeien. Waarop je je gaat afvragen of je het wel zo goed gezien hebt, of dat nieuwe begin wel echt is, of je je niet op een dwaalspoor begeeft, of je niet terug moet naar daar waar je vandaan kwam – lekker veilig en bekend en vertrouwd en je wist daar tenminste dat je goed zat. Het is een periode van aanvechting, van beproeving. ‘Als jij de Zoon van God bent, verander deze stenen dan in brood.’ (Lucas, 4,3)

Veertigdagentijd

Wellicht gebruik je deze periode voor Pasen om te vasten. Om bewust ergens van af te zien. We bevinden ons nu halverwege – het is de middag van de veertigdagentijd. Merk op bij jezelf of de stemmen van de demonen van de middag ook in jouw hoofd klinken. Of de vraag opkomt wat je eigenlijk aan het doen bent, wat je ermee wil bereiken. Of het allemaal wel zin heeft. Dit is de periode van aanvechting en beproeving. Ook dat hoort bij deze tijd. Neem de stem waar en ga verder op je weg. Laat je niet afleiden.

 

Alle bijbelse columns van Marga Haas zijn te vinden op haar website: www.margahaas.nl.
Marga Haas (1972) werkt als geestelijk verzorger in het hospice in haar woonplaats Middelburg. Daarnaast verdiept zij zich in de mystiek. Ze verzorgt lezingen, stiltedagen en bezinningsavonden.

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

1 2 3 25

Reacties

  1. Mijn ervaring (m.n. tijdens het vervullen van de vrijwel geestdodende, machteloos makende militaire dienstplicht) leerde me dat je juist wanneer je je bevindt in een depressieve toestand NIET moet gaan denken en of de "lijstjes-psychologie van de koude grond à la dokter Phil" moet volgen. Je moet juist dan afleiding zoeken m.n. in fysieke arbeid of sport. Je hoofd moet leeg worden; je moet je gedachten effectief verzetten, en dat lukt het best tijdens geconcentreerde lichamelijke inspanning. Sinds enkele jaren hebben psychiaters die methode/remedie ook weer gevonden en veelvuldig aanbevolen aan depressieve mensen: ga hardlopen! En als je eenmaal het heilzame effect daarvan ontdekt hebt, dan groeit ook de motivatie om het te blijven doen, of weer te doen als de zelfdiscipline op dit punt is verslapt. Zorg dus voor afwisseling: bid én werk, (in de kerk: luister/overweeg, maar zing ook altijd!) en vermijd langdurige, eenzijdige focus op 'geestelijk', intellectueel/rationeel bezig zijn evengoed als een te sterke focus op uitsluitend lichamelijke arbeid c.q. sport.

    1. Precies, meneer Agernent: neem de gedachte waar en neem haar voor wat zij is: een gedachte. En ga verder waar je mee bezig was. Als de gedachte haar invloed op je blijft uitoefenen en je kunt maar moeizaam uit haar grip komen: ga een klusje doen in huis of tuin - of ga hardlopen. Heel heilzaam, inderdaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 15

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross