Steun ons

Wegwijs op de Bezieling

4 oktober 2013
3 minuten

Hoe zit de website in elkaar? In het middenveld op de homepagina ziet u in een oogopslag de actuele inhoud van de site: het thema van dit moment, columns, een cultuur- en een boekenrubriek.

Thema
Het thema waarmee we de bezieling beginnen, luidt: “Brengen wij alles wat zinvol is in het leven zelf tot stand (collectief of individueel) of is er ook een zin die ons toevalt? En wat betekent de ene of de andere positie voor onze levenshouding? Om die thematiek draaien de eerste drie grote artikelen die we voorlopig in de aanbieding hebben: een interview met hoogleraar Erik Borgman over zijn fundamenteel religieuze kijk op de werkelijkheid; een interview met pastor Trees Versteegen over genade als ervaring. In een persoonlijk essay vertelt theoloog en lekendominicaan Thijs Caspers hoe zijn reizen naar Kenia hem de waarde van een kwetsbare en ontvankelijke levenshouding leerden kennen.

Columnisten
In het volgende blok vindt u columns. Een gevarieerd kwartet van columnisten staat klaar om u bij toerbeurt wekelijks te trakteren op hun persoonlijke kijk op religie, zin en spiritualiteit. De aftrap is aan Ralf Bodelier, theoloog, atheïst én onverbeterlijk rooms-katholiek. Dat alles weet hij prima te combineren met wereldburgerschap en tomeloos idealisme. Ook Lisette Thooft, journalistiek vakvrouw en auteur van een plank vol boeken, is idealist. Maar zij tapt graag uit het vaatje van de nieuwe spiritualiteit. Heel benieuwd hoe dat samen gaat met academisch theoloog Erik Borgman. Hij denkt diep na en weet als geen ander ingewikkelde vragen vol te houden, maar hij bekleedt niet voor niets de leerstoel ‘publieke theologie’. In 2012 mocht hij de titel 'meest spraakmakende theoloog van het jaar' dragen. En ten slotte is daar Annemarie Scheerboom, studente biologie. Zij bereikte deze zomer wereldfaam met haar ‘pausknuffel’ tijdens de wereldjongerendagen in Rio. Voor de wijdverbreide gedachte dat geloof en natuurwetenschap elkaar uitsluiten is ze net iets te slim. En Jezus ontmoeten, dat doet ze gewoon in het leven van alledag.

Cultuur
In het blok Cultuur brengen we - voorlopig in een bescheiden omvang - bijdragen over kunst, literatuur, film en muziek. Eric Corsius levert maandelijks een bijdrage aan de cultuurrubriek waarbij hij zijn theologische expertise en zijn passie voor het ware, het goede en het schone op elkaar zal betrekken.

Boeken
In een boekenrubriek treft u besprekingen en aankondigingen aan van boeken op gebied van religie, theologie en spiritualiteit. Nieuwe boeken. Maar als het zo uit komt misschien ook wel een boek van 3 of 30 jaar oud.

Blog
Vanuit de zijkolom, precies waar ze thuishoren, komen de blogs (berichten) van de hoofdredacteur van de bezieling. Van mij dus, aangenaam, Theo van de Kerkhof, theoloog en journalist. Onder de noemer ‘Theo blogt’ ga ik zijdelings commentaar leveren, vragen stellen en terloopse inzichten wereldkundig maken.

Navigatie
Via de menubalk komt u op overzichtspagina’s. Daar vindt u alle artikelen, gerangschikt naar rubriek. Onder archief treft u een doorverwijzing aan naar de site rk-kerkplein.nl. Die site is niet meer actief, maar blijft wel benaderbaar: de grote hoeveelheid artikelen die daar in de loop van zeven jaar zijn samengebracht blijven zo beschikbaar.

Meta-informatie
Niet zo opvallend, geheel bovenin het beeldscherm, treft u een menubalk aan met meta-informatie: over de bezieling, de gezichten achter de site. U kunt u aanmelden voor de Nieuwsbrief. En niet onbelangrijk: u kunt de bezieling steunen met een geldelijke bijdrage. Meer daarover, zie: Steun de Bezieling

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross