Steun ons

De waarde van weerstand - Lisette blikt terug

29 december 2017
2 minuten
Bye, bye 2017.
Bye, bye 2017.

Lisette Thooft blikt terug op het afgelopen jaar. Geen gemakkelijk jaar dat in het teken stond van de ziekte van haar man. Maar was het niet al langer deel van haar levensfilosofie dat moeilijkheden je leven kunnen verdiepen en verrijken? "Kom maar op 2018!"

Door Lisette Thooft

De kranten staan vol lijstjes dezer dagen en op de tv zijn er ook veel overzichten en terugblikken op het afgelopen jaar. Het is een leuke traditie om aan de kerstdis of het oudejaarsetentje een rondvraag te doen: hoe was jouw jaar? Wat was belangrijk voor je?

Mijn kerst was stil dit jaar: mijn man was bij een zoon in een ver land, ik had vooraf iets leuks en druks gedaan met mijn kinderen in een restaurant en ik heb de kans waargenomen om van Kerstmis zelf een soort mini-retraite te maken. Zelden zo intens van kerstdagen genoten. Af en toe dacht ik aan de drukte, de bergen eten en de afwas of de reis terug door het donker die ik misliep en dan genoot ik nog harder van de stilte, mijn eigen potje en mijn eigen schone, opgeruimde huis.

Maar wat ik wel miste, was die rondvraag. Kerstmis en Oud en Nieuw hebben toch het karakter van een nieuw begin: na het dieptepunt van het donker komt het nieuwe licht. Bij een nieuw begin hoort ook een terugblik, een evaluatie, een destillatie van het oude, voordat je het kunt loslaten.

Daarom doe ik het maar per column. Wat was 2017 voor jaar voor mij?

Het stond duidelijk in het teken van kanker: mijn man bleek prostaatkanker te hebben en vervolgens ook darmkanker, en hij moest geopereerd worden en bestraald. Wat ik het meest geleerd heb van ziekenhuizen, is: ze zijn allemaal heel toegewijd daar, enorm lief en behulpzaam. Maar ze behandelen je niet als volwaardige partner in je eigen ziekteproces. Je gaat daar niet naar toe om beter te worden, geholpen door het medische personeel, nee, je gaat daar naar toe om beter gemaakt te worden door de dokters. En je moet dus gewoon doen wat zij zeggen. Mijn man leed eronder. En ik vond het ook ingewikkeld.

Hij is genezen, voor zover we kunnen weten. En wat het hele proces ons heeft opgeleverd, is een sterke verdieping van de relatie. We zijn eerlijker geworden tegenover elkaar, oprechter. Ik vind hem meer aanwezig, meer zichzelf, meer in contact. Maar waarschijnlijk ben ik zelf ook meer in contact.

In mijn opleiding tot Rebalancer was het ook geen makkelijk jaar: we hadden een zwakke leiding, een docent viel uit door ziekte, ik kreeg ruzie met een andere docent en aan het eind een unfaire beoordeling. En ook dat heeft me iets waardevols opgeleverd: ik ben met mijn neus op mijn eigen verantwoordelijkheid gedrukt. Het gaat om mijn leerproces, mijn ontwikkeling, mijn zelfvertrouwen en niet om het beeld dat anderen van mij hebben.

Wat een schitterend jaar. Wat een rijkdom aan ervaring en doorvoelde levenslessen. Leve de moeilijkheden, de tegenspoed, de weerstand.

Kom maar op 2018!

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

 1. Ja wat een jaar, confontaties tot diep in de ziel.Niet prettig maar ook zo waar, zo nodig al kan ik dat niet onderbouwen. Het is nog lang niet klaar in en met mijzelve en rondom mij.Wel ben ik er klaar voor , ik wil en ga en doe. Niet gepland maar waar het zo nodig voelt.Rijk! en komt toch het woord diepzeeduiker in mij naar boven een schatgraver een golddigger.Een prachtig 2018 wens ik je toe en ik heb zin.xm

 2. Tijd...is de ziekte van deze tijd....
  In de medische wereld is geen tijd....althans er wordt geen tijd genomen, om in dialoog te gaan met degene die ziek is. Dat geeft je het gevoel dat er niet met je , maar over je beslist wordt.
  Vertrouwen in de arts, maar vooral vertrouwen in jezelf is dan geboden.
  Gezonde veganvoeding...Positieve gedachten...werpen hun vruchten vast af!
  Een mooi liefdevol jaar Lisette, voor jou en de dierbare mensen om je heen!

 3. Hallo mijn naam is Jackie ik kom uit de VS Ik wil getuigen van een geweldig en krachtig spell caster Mijn man heeft me en de kinderen 2 weken achtergelaten toen ik hem belde dat hij niet opnam toen hij de 3e week thuiskwam vertelde me dat hij een scheiding wilde Ik was zo verdrietig dat ik de hele nacht huilde hij vertrok weer ik was zo eenzaam de volgende dag was ik op zoek naar iets online toen ik een spell caster genaamd Priester Lapola vond die zoveel mensen met hun problemen heeft geholpen, dus ik nam contact met hem op met mijn problemen hij vertelde me dat het 24 uur zal duren en mijn man zal terugkomen naar mij ik heb alles gedaan wat hij me had opgedragen en de volgende dag kwam mijn man terug, knielend en smekend, hij heeft de scheiding geannuleerd we zijn nu gelukkig samen Priester lapola kan je ook helpen hem e-mailen op
  Greatlapola67@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

 • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
 • ontvang gratis ons jaarboek
 • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross