Steun ons

De vrede van Christus

12 september 2018
2 minuten

Vreemd, dacht Marga Haas, ik ken niet eens haar naam en toch zitten we week in week uit in dezelfde kerk. Maar ineens, bij het wensen van de vredesgroet, valt haar iets in: het zíjn van een mens gaat boven zijn of haar toevallige vorm uit. “Ik leerde haar in dat ene moment kennen als mede-kind van God, als zuster.”

Door Marga Haas

Laatst hadden we het er thuis nog over. Dat het zo gek is dat je week in week uit met min of meer dezelfde mensen in de kerk zit, maar dat je ze eigenlijk niet kent. Ik heb van de meesten geen idee waar ze wonen, wat voor werk ze doen of deden, of ze kinderen of kleinkinderen hebben of ouders voor wie gezorgd moet worden. Zelfs de vrouw die vaak achter ons zit – we weten haar naam niet eens!

Toen brak een nieuwe zondag aan. We vierden het avondmaal met elkaar. Onze predikant nodigde ons uit elkaar de vredegroet te geven – een oud gebruik, maar nieuw in deze gemeente. Ik gaf mijn dochter een hand en zei: ‘De vrede van Christus.’ Mijn zoon, mijn man, het echtpaar dat voor ons zat. Ik draaide me om, om mijn achterburen te groeten en daar zat ze. De vrouw zonder naam.

Even was het gênant. Ik weet niet eens je naam en toch geef ik je de vredegroet. En toen zag ik het ineens. De vrede van Christus stroomde uit Christus via mij naar haar. Maar niet naar haar als de specifieke mens die zij is – met een naam, een huis, al of geen werk en al of geen kinderen – maar naar haar als wie zij ten diepste is: kind van God. Een vrede te groot voor woorden vloeide door mij heen naar haar. Onpersoonlijk – of liever: bovenpersoonlijk, ongericht, zonder reden, zonder waarom. Niet omdat deze vrouw … de moeite waard is, goed is, gelovig is of wat dan ook. Nee, simpelweg omdat zij ís. Het zijn van deze vrouw, van ieder mens, is een algemeen, bovenpersoonlijk zijn dat zich een vorm zoekt in deze specifieke, persoonlijke mens. Voor dát zijn werden mijn ogen geopend.

Ineens deed het er niet meer toe dat ik haar naam niet weet. Ik leerde haar in dat ene moment kennen als mede-kind van God, als zuster. En dat is meer dan iemands naam kan zeggen. Ja, dat deze vrede in mijn hart heerst!

Bij Johannes 20,19

 --------------- 

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

Eind september verschijnt Parelduiken. Een bundel met 52 korte overwegingen bij bijbelteksten. Voor elke week van het jaar een, op het ritme van het kerkelijk jaar. Marga Haas: Parelduiken, 52 bijbelse verrassingen voor het hele jaar. Kok Boekencentrum, 2018, € 12,99. Ook als e-book verkrijgbaar.

 

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 16

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross