Steun ons

De verbindende factor

24 juli 2017
2 minuten

Doen alsof iemand lucht is. Gebakken lucht verkopen. Lucht komt er in ons taalgebruik nogal eens bekaaid vanaf. Onterecht, vindt Paulien van Bohemen. 'Lucht verbindt alles en iedereen met elkaar.' 

Door Paulien van Bohemen

Wij kregen thuis bijna nooit chips. ‘Chips is gebakken lucht’, zei mijn vader altijd als mijn broers en ik er om zeurden in de Albert Heijn. Hij ging echt niet betalen voor een megazak ribbelchips paprikasmaak. Het lijkt heel wat, maar de zak is voor de helft gevuld met lucht. Waardeloos, vond hij.

Arme lucht. Alsof het niks is. Lucht komt er vaak bekaaid vanaf in ons taalgebruik. Als iets uit de lucht is gegrepen, is er sprake van een verzinsel. Als je lucht bent voor iemand, dan hoef je niet te rekenen op diens belangstelling. En als je iemand hoort zeggen dat zijn buurman om een luchtje ging, dan wil dat zeggen dat hij dood is gegaan.

Verbonden door lucht

Toch moet er iets positiefs zijn aan lucht. Want ooit schiep God lucht. Veel lucht. Meer lucht dan land zelfs. Dat deed Hij om ons met elkaar in contact te brengen. In ons hoofd proberen we alles wat we zien te scheiden. Kijk, daar staat de boom, kijk daar is een mens, kijk daar is het huis. Maar wat we in ons hoofd los van elkaar zien, is in werkelijkheid verbonden door lucht. Lucht is de verbindende factor in de wereld. Via de lucht staat alles met elkaar in contact: de kastanjeboom met het huis. De ene mens met de andere mens.

We gebruiken liters inkt en honderd bomen voor fantastische plannen die moeten leiden tot meer verbinding tussen bevolkingsgroepen. Terwijl we kosteloos met elkaar in verbinding staan door de lucht. God heeft dat mooi geregeld tijdens zijn scheppingswerkzaamheden. Hij fabriceerde een wereld waarin iedereen en alles met elkaar in verbinding staat. Daar hebben we geen dure communicatieprofessionals voor nodig.

Van de lucht kun je niet leven, dat is waar. Dus koop je beter iets anders dan een zak gebakken lucht. Maar dankzij lucht kunnen we wel samenleven. Goddank!

Wegens zwangerschap van Annemarie van Diepen-Scheerboom vervangt Paulien van Bohemen haar de komende maanden op deze plek.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross