Steun ons

Droomstoep

31 januari 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de stoep. "Diep in mijn beton woont een mooie droom."

Door Paulien van Bohemen

Dag in, dag uit voel ik ontelbare schoenen op mij. Sneakers, hakken, wandelschoenen, gympies, sandalen, instappers, enzovoorts.

Vaak stappen ze in een behoorlijk tempo. En ze lijken precies te weten waarheen ze gaan. Doelgericht lopen de dragers van deze schoenen van en naar school, de supermarkt, de bus, de trein, huis, het werk, familie… Of ze gaan een blokje om.

Ben ik er alleen voor de mens met richtingsgevoel? De mens, die goed bij zijn hoofd is? Want weet je, ik merk zo weinig dwalende of trage voetstappen op. Voeten die zomaar wat op weg zijn, zonder richtingsgevoel, zonder doel. Heen en weer en op en neer, heen en weer en op en neer.

Bijvoorbeeld van mensen met dementie die in een zorgcentrum wonen.

Ik lijk voor hen wel verboden terrein, want ze zijn welhaast onzichtbaar. En daar kan ik mij slecht bij neerleggen. Ik mag dan letterlijk keihard zijn; diep in mijn beton woont een mooie droom.

Een droom, dat eens de dag aanbreekt, dat mensen met dementie niet langer tevergeefs de buitendeur van het verpleeghuis opentrekken.
Een droom, dat iemand met haperende hersens naar buiten kan, gewoon om even mens onder de mensen te zijn.
Een droom, dat niet meteen de politie wordt gebeld als een bewoner naar buiten is gelopen. Dat het geen kwaad kan, omdat we erop mogen vertrouwen dat vriendelijke passanten een eindje meelopen met de mens met een scheef dichtgeknoopte jas.

Een droom, dat bezorgde mensen het ‘als – dan’ denken van zich afschudden.(Als ie de straat opgaat, dan…).

Ach, als die droom eens uit zou komen. Ik zou me vereerd voelen, als er op mij niet alleen plaats is voor efficiënte lopers, maar ook voor dwalende wandelaars. Dan word ik eindelijk wat ik in aanleg ben: publieke ruimte. Voor iedereen toegankelijk.

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross