Steun ons

"De pijn toelaten is de kunst"

2 september 2022
3 minuten

Onze cultuur draait om kracht, zegt Lisette Thooft. Kracht, controle, ambitie, succes. Tegelijk daagt het besef van een verlangen naar iets anders: zachter, ontvankelijker, nederiger. Maar hoe moet dat dan? - Over overgave en ontvankelijkheid.

“Mijn hele arm voelt dood,” zei iemand laatst, toen ik haar schouder had gemasseerd. “Ik voel niks meer. Hou maar op.”
En een andere cliënt merkte op: “Iets in me zegt dat ik niet wil voelen.”
Weerstand. Vaak is er iets koppigs in ons dat in stand wil houden wat er is. “Ik heb nou eenmaal geen zelfvertrouwen,” zei een vrouw met een stelligheid alsof ze het er nog steeds bij zichzelf wilde inhameren. Of mensen vertellen over iets stressvols in de tegenwoordige tijd: “Ja dan raak ik natuurlijk in paniek.” Dat gebeurt altijd, klinkt daarin door, en het zal altijd gebeuren.

Weerstand is kracht

Dan benoem ik dat: daar zit weerstand, en weerstand is kracht. We hebben vaak krachtige weerstand nodig gehad om onszelf door een moeilijke jeugd heen te slepen. Als je keer op keer werd afgewezen in je kinderlijke verlangen naar geborgenheid en troost, leer je dat verlangen te onderdrukken. De verbinding die je zoekt, komt er toch niet – en blijven verlangen doet te veel pijn. We zetten onze adem vast, spannen onze spieren om minder te voelen, en met dezelfde kracht nemen we overlevingsbesluiten: “Ik hoor er niet bij.”
“Ik doe het toch nooit goed.”
“Er zal nooit iemand echt van me houden.”
Dat was de beste oplossing, ooit. Dank je wel, weerstand, kun je tegen jezelf zeggen, je hebt me goed geholpen.
Onze cultuur draait voor een groot deel om kracht en controle, wilskracht, krachtsinspanningen, doorzettingsvermogen, ambitie en succes. Zelfs in spirituele kringen gaat het vaak over powerful dit en powerful dat, om verbeeldingskracht, manifesteren, doelen bereiken, krijgen wat je wilt.

Overgave

Maar als het gelukt is om een veiliger leven te creëren voor jezelf en je zou langzamerhand weleens willen ontspannen en gaan genieten, heb je wel een extra uitdaging: precies diezelfde weerstand, die kracht. Want die kracht blijft koppig volhouden dat het leven gevaarlijk is, dat voelen te veel pijn doet en dat je hart breken een ramp zou zijn.
Voor ontspanning, harmonie, vrede, innerlijke rust en een verruimd bewustzijn heb je iets anders nodig: overgave. Ontvankelijkheid. De weerstand opgeven en je laten leiden.
Hoe moet dat dan?

Als iemand op mijn massagetafel ontdekt hoe gespannen haar nek is, zeg ik troostend: “Join the club van zes of zeven miljard.” Want als baby waren we nog letterlijk losbolletjes, maar na ons twaalfde staan de meeste nekken strak van de controle.
Maar je kunt niet met je controle de controle opgeven.
Dus zeggen we in rebalancing: voel het. Voel de spanning. Maak hem bewust. Wat onbewust blijft, daar krijg je vaak last van. Wat je bewust maakt, heeft de neiging zichzelf in evenwicht te brengen.

Wat ook kan helpen, is hardop constateren: “Ik kan echt niet mijn nek ontspannen.” Het is een vorm van overgave, want je geeft toe dat je het niet kunt. Daarmee haal je je koppige ‘ik’ eruit en kan je lichaam het overnemen.
En lichamen kunnen heel goed ontspannen.

Het verlangen toelaten, dat werkt ook. Het verlangen naar ontspanning, naar sereniteit, innerlijke vrede en verbinding bewust maken en voelen. Maar dat doet vaak pijn want het voelt als gemis, als iets wat er had horen te zijn en er niet is.
De pijn toelaten is de kunst. Je hart openzetten en alle pijn en verdriet, woede en angst erin opnemen. Je hart is er groot genoeg voor. Dat was niet zo toen je klein was, maar wel als je volwassen bent. (Ik zeg het nog maar een keer).

Verlangen toelaten

Onze hele cultuur, onze hele verwesterde wereld is eraan toe om zich bewust te worden van de angstige kramp waarin we zitten. Om onze onmacht toe te geven, om verlangen toe te laten. Om onze harten open te zetten en de pijn van het gemis erin op te nemen. Om zachter te worden, ontvankelijker. Nederiger.
We zijn er groot genoeg voor. Meer dan groot genoeg.

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn  Uw Handen groot genoeg
Groot genoeg
om ze allemaal op te vangen
al die mensen in hun slaap overvallen
hun huizen als kaartendozen ineengestort
ontelbaren nog door de dood getroffen

Zijn onze handen groot genoeg
Voldoende open en bereid
Om ze allemaal te helpen
Onder het puin vandaan
Gewond of overleden
Al die onbekende mensen

Onze vraag is  onze smeekbede
Een bede van ontreddering
Een  appel om ontferming
Dat we doen wat we kunnen doen
Dat we hen niet aan hun lot overlaten
In deze bevende wereld.

Marinus van den Berg,
6 februari 2023

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross