Steun ons

De perfecte stemwijzer: klimaat en spiritualiteit

18 november 2023
2 minuten

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, herinnert Vincent Duindam zich een korte tekst die voor hem de perfecte stemwijzer vormt. Er is een samenhang tussen de uitweg uit de ecologische crisis en de huidige zoektocht naar spiritualiteit.

Door Vincent Duindam

Er is maar één land: de aarde 

Er is maar één volk: de mensheid 

Er is maar één geloof: de liefde 

Dit schreef Floor Wibaut (1859-1936), Amsterdamse ondernemer, socialist en wethouder. Eigenlijk is dit de oplossing voor de ecologische crisis, de vluchtelingencrises en de morele crisis ineen. En daarmee voor mij de perfecte stemwijzer.

Dan komt meteen een Bijbelpassage  uit Matteüs 34 naar boven waar we worden opgeroepen om waakzaam te zijn. Veel mensen zijn ‘als een kip zonder kop’ bezig. Ze doen wat ze altijd deden, zonder iets te veranderen, zo lezen we. Ze beseffen niet dat de eindtijd ophanden is. Ze realiseren zich niet dat het nu net zo is als in de tijd van Noach, vlak  voor het water kwam. Hoe actueel is dit!

Maar er is nog tijd. We kunnen de prachtige aarde redden en al onze zusjes en broertjes die erop rondlopen, in Gaza, in Israël, Syrië, Oekraïne, Rusland.

In onszelf

Daarvoor moet er inderdaad iets in onszelf veranderen. En dan niet in plaats van het (politiek) aanpakken van grote vervuilers, zoals Shell, Tata, etc. Natuurlijk moet dat ook en snel gebeuren.

Maar in samenhang hiermee, is het van belang om ons te realiseren dat onze diepste verlangens niet door ‘de wereld’ vervuld kunnen worden, maar alleen door contact met de Bron. En op heel veel manieren zou ik willen zeggen: zoek de bron in jezelf en raak vervuld, bezield, geïnspireerd. Als je daar geen contact mee hebt, ben je ver van huis. Dan koop je prikkels, leef je van de buitenkant (van naam, faam, roem, sensatie, games, snoep, seks, zelfbeschadiging, alcohol, smartphone verslaving, sportverslaving). Maar niets helpt. Je zoekt meer en meer. Daar kun je het niet vinden.

Dit heeft ook met de natuur, de aarde te maken. Want wie leeft van de buitenkant, gaat zo ook met de aarde om. Je doet haar en jezelf pijn. Eindeloos online shoppen, spullen onbevredigd terugsturen, die vervolgens verbrand worden; spullen kopen, ervaringen kopen, veel vliegvakanties,  BBQ, (te veel) vlees, zuivel, etc.

Er is een verband tussen een ‘schone binnenruimte’ en onze 'buitenruimte', oftewel omgeving. Dat is een spiegel. Nu kreunen wij en de aarde kreunt, zoals je ook in de Bijbel kunt lezen.

Bewustzijn

Maar er is hoop: het is immers niet te laat voor een Nieuwe Aarde. Misschien zijn de huidige crises ook wel de barensweeën. Immers de gekte neemt toe (oorlogen, dictators, gedeformeerde pathetische machtige mannen, klimaatrampen, ongelijkheid, buitensluiting).

Maar ook het bewustzijn van de mensen neemt toe. Steeds meer mensen worden wakker van deze nachtmerries. En ik zie ook een honger naar zingeving, spiritualiteit. Al zoeken mensen nu misschien nog niet altijd op de goede plek.

Voor sommige mensen klinkt het egocentrisch of narcistisch, maar die plek is in jezelf. Niet je persoon, of je oppervlakkige buitenkantzelf, maar je meest innerlijke zelf. De ruimte waarin je met alle anderen verbonden bent.

Er is maar één land: de aarde 

Er is maar één volk: de mensheid 

Er is maar één geloof: de liefde 

 

 

 

 

 

 

Vincent Duindam

Lees meer

Vincent Duindam (1958) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en geeft sinds 1982 les aan deze universiteit. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan de H.U., www.spso.nl en de Vrije Hogeschool. Hij doet onderzoek naar ouderschap, zorgende vaders, taakverdeling, relaties, mannelijkheid/vrouwelijkheid, en (echt)scheiding. Hij publiceerde elf boeken waaronder een proefschrift over ouderschap, een haikubundel over zijn dochters en boeken over relaties, ouderschap, opvoeding, onderwijs en spiritualiteit. Over deze onderwerpen verzorgt hij ook regelmatig lezingen en workshops en schrijft hij artikelen voor diverse media. Zijn meest recente boek is het “Spiritueel Zakboekje voor Professionals”.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross