Steun ons

De idealen van Woodstock

9 augustus 2019
3 minuten

Vijftig jaar na hippiefestival Woodstock zijn de idealen van toen nog springleven, zegt Lisette Thooft. Alleen we beseffen nu beter dat het ideaal niet zomaar te verwezenlijken valt. Het vraagt oefening, training van lichaam en geest om vrij én liefdevol te worden.

Door Lisette Thooft

Onlangs werd ik gebeld door een redacteur van het programma Een Vandaag. “Wat is er over van de idealen van Woodstock?” vroeg hij. Want dat was vijftig jaar geleden, van 15 tot 18 augustus 1969.

“Alles”, zei ik. “Be here now, love the one you’re with, vrede en broederschap, bewust genieten van het leven, niet meer in hokjes denken maar je geest bevrijden – dat zijn nog steeds mijn levensdoelen. Alleen denk ik niet meer zoals toen dat je dat gewoon kon gaan zitten doen, als je het bedacht had. Ik geloof nu dat het een lange, lange weg van spirituele ontwikkeling is die je moet gaan.”

Romantische idealen

De hippiebeweging van een halve eeuw geleden was een massale opleving van de romantische idealen uit de negentiende eeuw. De Village Voice, de krant van hippie-San Francisco, verwoordde het in 1967 zo: “Er moet een nieuwe vorm van vieren ontstaan die bewust gedeeld wordt, zodat we de revolutie kunnen bedrijven met een wedergeboorte van compassie, bewustzijn, en liefde, en de openbaring dat de hele mensheid één is.”

Onze vergissing was dat we alle frustraties en kortzichtigheid en remmingen, alle angsten en opgekropte emoties van onze opvoeding in één zwierige zwaai van ons konden afgooien met opwindende muziek, spiegeltjes en kraaltjes, hash en psychedelische pilletjes.

“Het lijkt eerder alsof we vijftig jaar geleden een visioen uit de toekomst toegeworpen kregen”, schreef ik eerder in een terugblik, “een beeld van een veel verder geëvolueerde beschaving, een staat van bewustzijnsontwikkeling die we als soort, of als maatschappij pas over een hele tijd kunnen bereiken en waar we hoogstens naar toe kunnen groeien, langzaam en moeizaam, ieder voor zich. En dat we dat visioen per vergissing aanzagen voor een reële mogelijkheid in het hier en nu.”

Hoofse liefde

Het gebeurt vaker in een cultuur dat er een groep mensen is met een visioen van een hoger soort leven, dat vervolgens de hele sfeer beïnvloedt. Neem de periode van de hoofse liefde, aan het eind van de twaalfde eeuw. Ineens kwam bij de adel van zuidelijk Europa het ideaal op van romantische liefde tussen man en vrouw: een volstrekt nieuw idee in de geschiedenis van de mensheid. Langzaam zonk het idee in de cultuur in en werd een huwelijk uit liefde iets wat iedereen kon ambiëren. We zijn er nog steeds mee bezig om dat ideaal handen en voeten te geven.

Woodstock en de hippiebeweging hebben ook iets veranderd, voorgoed. Massaal besloten we dat we gelukkig wilden worden, een vervuld leven wilden leiden, creatief en authentiek en met compassie en bewustzijn. ‘Vrije liefde’ noemden we het toen en ik denk nu: jawel, met vrijheid, èn liefde – tussen egotrippen aan de ene kant en benauwende gebondenheid aan de andere kant.

Aandachtig en ontspannen

Daarom ben ik nu rebalancer. Want ik zou het ideaal van toen nu zo verwoorden: zowel bewust als ontspannen leven. Je kunt heel wakker en bewust worden in conflicten en stress. En je kunt je prima ontspannen door jezelf te verdoven, met drugs of wat dan ook. Maar aandachtig,  mindful leven, én tegelijkertijd maximaal ontspannen in lichaam en geest: dat is heel, heel hoge levenskunst. Dat kun je niet bij elkaar denken, dat moet je leven met je hele lijf, dat moet je oefenen en trainen, en je hebt er hulp bij nodig, psychisch en lichamelijk. Eigenlijk alle idealen van Woodstock vond ik terug in de rebalancingopleiding. En eigenlijk ben ik nog steeds aan het oefenen om de hippie te worden die ik destijds zo graag wilde zijn.

----------------------------

De uitzending van het item Vijftig jaar Woodstock met Lisette Thooft staat gepland voor woensdag 14 augustus a.s., EenVandaag, 18.15 uur, NPO 1.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross