Steun ons

De Grote Ronde Pièta van Maelwael in Rijksmuseum

18 oktober 2017
2 minuten

In het Rijksmuseum in Amsterdam is momenteel, tot 7 januari 2018, een tentoonstelling ingericht rond het beroemdste werk van Johan Maelwael, de Grote Ronde Pièta. Bij hoge uitzondering is dit werk door Musée du Louvre uitgeleend. Daarnaast brengt het Rijksmuseum vijftig kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa voor het eerst bijeen.

Johan Maelwael is Nederlands eerste bekende schilder. Opgeleid in het hertogdom Gelre, beleefde Maelwael ruim zeshonderd jaar geleden zijn hoogtijdagen als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij ontwikkelde zich tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa.

Voor de eerste keer wordt het werk van Johan Maelwael (Nijmegen, ca. 1370- Dijon 1415) en zijn hertogelijke werkplaats in Dijon in samenhang getoond met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten uit de periode van de zogenaamde Internationale Gotiek. Verbanden worden gelegd met het werk van de schilders Jean de Beaumetz, Henri Bellechose en Colart de Laon, de beeldhouwers André Beauneveu, Claus Sluter en Claes de Werve, maar ook met de rijk gedecoreerde handschriften van Maelwaels legendarische neven: de gebroeders van Limburg.

Lezing

Pieter Roelofs, conservator 17de-eeuwse schilderkunst Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling houdt op zondag 26 november 2017, 14.00-15.00 uur een lezing over de tentoonstelling en het werk van Maelwael.

Meer informatie: www.rijksmuseum.nl/nl/maelwael

 

De devotie van Maelwael

Elke donderdag om 10.30 uur verzorgt icoonkenner en -schilder Thom Breukel een rondleiding door het Rijksmuseum, langs het werk van Johan Maelwael (1370-1415). De oudst bekende Nederlandse meester prepareerde zijn houten schilderpanelen met linnen en krijt, zoals nu nog icoonschilders doen. In zijn toelichting zal Thom Breukel de nadruk leggen op de devotie die spreekt uit het werk van Maelwael. Men kan zich opgeven voor de rondleiding via: th.breukel@upcmail.nl. (De rondleiding is gratis, men betaalt alleen voor de entree.)

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross