Steun ons

“De grootste reis is die van het hoofd naar het hart”

17 september 2014
3 minuten

Begin oktober worden zijn boek en zijn film breed over de wereld uitgerold: The Power of the Heart. Ook de Nederlandse versie van het boek verschijnt dan. Daarin verkondigen kopstukken uit de spirituele wereld één boodschap: leef vanuit je hart. Een gesprek met Baptist de Pape.

Door Lisette Thooft

Hij is 37 en staat op het punt om wereldberoemd te worden. Een paar jaar geleden was hij afgestudeerd en bijna werkzaam voor een groot advocatenkantoor, toen hij besefte dat dit hem geen vervulling zou geven. Een boswandeling bracht het verlossende idee: een boek en een film met kopstukken uit de spirituele wereld. Het lukte hem om Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Paolo Coelho, Marianne Williamson, Neale Donald Walsch en nog een aantal coryfeeën te laten meewerken aan zijn project. En allemaal zeggen ze hetzelfde. Maak contact met je hart, luister naar je hart. Dan word je een beter mens, in een betere wereld.

In alle religies wordt over het hart gesproken. Maar betekent dat altijd wat jij bedoelt?
“Ik krijg veel reacties van christelijke groeperingen uit de VS waar het boek ook uitkomt, en zij komen met de zin uit Jeremia 17,9: “Niets is zo onbetrouwbaar als het hart, onverbeterlijk is het, wie zal het kennen?”
Mijn uitgangspunt is dit geweest: ja, in religieuze teksten en stromingen en spirituele tradities wordt over het hart gesproken. Soms wordt het beschreven als een bron van intelligentie en wijsheid, en soms als onbetrouwbaar. Mijn zoektocht was: is het hart een bron van wijsheid en intelligentie, en zo ja, hoe maken we daar dan contact mee? De bijbelauteurs kon ik niet meer interviewen, dus ik ben gaan praten met mensen van nu, op een manier die toegankelijk is voor mij.
Als ik contact maak met het hart als bron van wijsheid, hoe beïnvloedt dat dan mijn geldsituatie, mijn gezondheid, mijn relaties met mijn vrienden en vriendinnen, en mijn carrièrekeuze? Ik wilde het zo praktisch mogelijk maken. Dit is mijn beste poging.”

Het hart is toch ook weleens onbetrouwbaar? Je kunt verliefd worden op een ander terwijl je getrouwd bent, bijvoorbeeld.
“Ja maar wacht even. Dan ga je de ingevingen van het hart beoordelen vanuit je hoofd. Vanuit je opvoeding, je geloof en je overtuiging zeg je: dit mag niet. Maar het hart is de zetel van de ziel, de link met je Hogere Zelf en dat heeft misschien een andere agenda dan wat de normen en waarden zijn van de maatschappij of die waarmee jij bent grootgebracht. Het hart is meer bezig met de vraag: wat heb ik nodig voor mijn ziel om te groeien?
Stel, je doet iets waarvan je hoofd zegt: ‘Dit is niet goed voor mij’, maar je hart zegt ‘JA’. Je voelt een impuls van leven, je moet het doen, je wordt verliefd op het idee, je kunt het niet tegenhouden. Op de korte termijn denk je misschien: ‘Dit is echt slecht, het gaat niet goed, ik kan het niet.’ Maar op langere termijn, misschien een paar jaar later, zeg je: ‘Ik ben zo blij dat ik die ervaring heb gehad.’
Het hart ziet de dingen anders. In mijn film komt Isabel Allende voor die haar dochter verliest doordat er fouten worden gemaakt in het ziekenhuis. De dochter, ergens in de twintig, raakt in coma en sterft. Een vreselijke ervaring – zeker doordat het door fouten van artsen komt. Maar in een latere fase kan zij mensen steunen en helpen die in vergelijkbare situaties zitten. Bijvoorbeeld om die artsen te vergeven. Want je kunt nog zo kwaad zijn op die artsen, maar je krijgt je dochter er niet mee terug. Hoe ga je daarmee om, hoe kun je dat vergeven?
Er zijn zoveel ervaringen die we niet willen hebben, die we nooit zouden kiezen, maar waardoor we wel als mens groeien. Als ziel. Je zou het jezelf nooit toewensen, maar als het gebeurd is, wordt het onderdeel van je levenswijsheid en bagage die je kunt doorgeven. Alle mensen in het boek zijn door enorme crises heengegaan. Eckhart Tolle wilde op een conventionele manier leven, hij was aan het promoveren in Cambridge, maar hij was suïcidaal. Hij werd gedwongen – omdat het anders einde oefening was – om naar het hart te gaan.
Heart Math Research laat zien dat je in hartcoherentie bent als je gevoelens van liefde en dankbaarheid hebt. Dat is een staat die meetbaar is: dan heb je een ander hartritme dan als je stress ervaart. In hartcoherentie wordt er meer van onze hersencapaciteit geactiveerd."

Lees het hele interview op Nieuwwij.nl

nieuw wij logo

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross