Steun ons

De gedachte die God van je bewaart

25 februari 2020
3 minuten

Marlon Wong-Sioe laat zich graag inspireren door het boek 'Een Cursus In Wonderen'. Hij leest daarin dat ieder mens de Christusnatuur in zich draagt die als een Licht altijd in ons is. "In de keuze dit Licht te volgen schuilt het wonder waar de Cursus het over heeft.

Door Marlon Wong-Sioe

“De gedachte die God van je bewaart is als een ster, onveranderlijk aan een eeuwig firmament.”

Het is alweer jaren geleden dat ik deze ‘weekly thought’ [1] tegenkwam. Het is een citaat uit het spiritueel psychologische handboek Een Cursus In Wonderen waar een prachtige grafisch vormgegeven uitgave van is gemaakt. Met veel plezier ga ik soms de verschillende citaten langs terwijl ik geniet van zowel de inhoud als de vormgeving.

Veiligheid en verwondering

Wat roept dit citaat in mij op? Het is een gevoel van veiligheid en verwondering. Het is een gevoel van erbij horen. Niet bij een exclusieve groep als ‘wij-zij’ maar echt een ‘wij-allemaal-gevoel’. Dit niet op een niveau van strijd maar op een veel en veel dieper niveau. Een mystiek niveau zou je kunnen zeggen.

Het citaat komt volledig overeen met de gedachte van de cursus dat jij bent zoals God je geschapen heeft, en niet anders (ECIW, Les 94). In de Bijbel vinden we dit in de woorden dat we geschapen zijn naar het evenbeeld van God (Genesis 26.27) en God wordt beschreven als liefde (1 Johannes 4,16) en ook wel de eeuwige genoemd (Amos 5,8). Met betrekking tot de Bijbel doet bovenstaand citaat me ook denken aan de woorden "Alles ligt vast in Gods hand en is van u. Want u bent van Christus en Christus van God"  (Korintiërs  3,22-23). Wat betekent dit? Volgens Een cursus in wonderen is Christus één met God en met ieders essentie. Hierdoor is ieders intrinsieke waarde bepaald.

Wegens deze intrinsieke waarde is het belangrijk om iedereen zo goed mogelijk te behandelen. Hier vinden we de basis voor de uitspraak van Jezus - die, zo zou je kunnen zeggen, zich helemaal bewust was van zijn Christusnatuur - iedereen lief te hebben als onszelf.

Jezus toonde het Licht van Christus. In het kerstverhaal wordt dit mooi weergegeven door de symboliek van de ster van Bethlehem. Het is een stralend Licht dat ons de weg wijst. Niet alleen met kerst maar gedurende het hele jaar, als een ster die straalt diep in ons hart. Elk moment mogen we aandacht aan dit Licht besteden. Het is ons geweten. Wanneer we dit Licht volgen dragen we de kerstgeest gedurende het hele jaar met ons mee.

Liefde in plaats van angst

In de keuze dit Licht te volgen schuilt het wonder waar de Cursus het over heeft. We leren om waar te nemen met liefde in plaats van met angst. Het heeft van doen met de bereidheid om te vergeven ongeacht de situatie. Niet dat rottige situaties ontkent dienen te worden. Waar het om gaat is de bereidheid je te openen voor een diepere laag van rust en vrede. Dan ontstaat de kans dat ook de uiterlijke situatie getransformeerd wordt.

Ziel

Het volgen van het Licht wijst ons weg uit de ervaring van verdorven-zijn naar het onaangetaste deel van onszelf dat zin aan ons leven geeft. We kunnen het Ziel noemen. Het is de Gedachte die God van ons bewaart…

Christus huist in ons allen en Christus is groots en één met God, de Bron van het leven. Christus is een liefde die veel groter is dan onze problemen. Het is een liefde die prachtig is als een stralende sterrennacht waar wij allemaal deel van uitmaken!

------------------------------

Marlon Wong-Sioe is van jongs af aan al geïnteresseerd in spiritualiteit. Na het vwo studeerde hij hbo-Theologie. Marlon is schrijver van ‘Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven’. Op een creatieve wijze zet hij zich graag in om de wereld tot een mooiere plaats te maken voor iedereen! www.marlonwongsioe.com

Marlon vervangt de column van Annemarie van Diepen-Scheerboom, die met zwangerschapsverlof is.

[1] Bron: acim.org/fip/weekly-thoughts-full-collection/

 

 

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross