Steun ons

De begeerde God

8 december 2013
3 minuten

Lisette Thooft ontdekte overeenkomsten tussen de opbouw van een goed verhaal en de wijze waarop wij op zoek gaan naar God. Die structuur lijkt op het leven zelf: we worden het spreekwoordelijke bos ingestuurd en komen thuis van onze levensreis met iets anders dan waarmee we vertrokken. Waar is God? Niet daar waar we zoeken, in elk geval.

Door Lisette Thooft

Enorm interessant boek gelezen: Into the Woods, van John Yorke. ‘A Five Act Journey into Story’. De auteur is directeur van een filmmaatschappij en leidde lange tijd de drama-afdeling van de BBC. Deze man weet wel waarover hij het heeft als hij beweert dat hij begrijpt waarom verhalen in elkaar zitten zoals ze in elkaar zitten. Namelijk (ik vat het boek van meer dan driehonderd pagina’s nu even heel kort samen in mijn eigen woorden): helden en heldinnen gaan altijd het spreekwoordelijke bos in – c.q. verlaten hun veilige omgeving, trekken de wereld in, doen iets wilds of begaan een blunder – vanuit een diep persoonlijk verlangen, een begeerte. Vervolgens komen ze obstakels tegen, ze raken in de puree, het wordt gevaarlijk, ze verliezen veel, ze verliezen bijna alles, en in elk geval: wat ze wilden bereiken, mislukt. Aan het eind van het verhaal blijkt dat ze juist vanwege deze moeilijkheden, door deze ontwikkeling, precies gekregen hebben wat ze nodig hadden. Of dat nu zelfvertrouwen is of deemoed, autonomie of een geliefde, of in een ‘dark inversion’ zoals in The Godfather juist meedogenloosheid. Wat het ook is, het is dat wat ze nog niet hadden, wat hen ontbrak aan het begin van het verhaal, en wat een completer mens van hen maakt. Hun begeerte is niet vervuld, maar een onbewuste, onderliggende ontwikkelingsbehoefte wel.

Ego achterna
Of je nu een genie als Shakespeare neemt, zegt Yorke, of een jongen van negen die een spannend verhaal schrijft, altijd is dit patroon eronder te herkennen. En de conclusie trekt hij ook: je kunt er talloze theoriën op loslaten en die kloppen allemaal wel een beetje, maar de bottom line is dat wij mensen zelf zo in elkaar zitten. Onze levens verlopen zo. Het verhaal van de mens is dat van iemand die uitgaat om zijn begeerte te stillen, die zijn ego achterna jaagt, die daardoor in moeilijkheden terechtkomt, en die uiteindelijk terugkeert met iets wat hij nog niet had aan het begin van die tocht.

God waarnaar je verlangt
Zou dat ook niet gelden voor ons zoeken naar God? Als jong mens, jong van hart of jong van jaren, creëer je een beeld van God dat je aantrekkelijk vindt, een God waarnaar je verlangt, een begeerde God. God is streng, rechtvaardig, goedertieren, barmhartig, God is liefde… whatever. Die ga je zoeken en natuurlijk kom je dan, als je oprecht zoekt, in theologische problemen. Als je niet vastloopt in je eigen zondigheid, bots je wel keihard op de wreedheid van de natuur: de aardbeving, de horzel. Alle theodiceeën zijn verwoede pogingen om de begeerde God te vinden in de onbarmhartige realiteit.

Maar dat was alleen de begeerde God. Die krijgen we niet, natuurlijk. Want zo gaat het verhaal niet.

We zullen verder moeten trekken op onze heldentocht, doorvertellen en schrijven aan ons grote menselijke verhaal. Net zo lang tot we, uiteindelijk, gevonden hebben wat we niet zochten, maar wel nodig hadden: de God die ons ontbrak. Niet de God die we begeerden of meenden te kennen maar dat wat ons een heler, completer wezen maakt.

Geen idee wat dat is, om eerlijk te zijn. Ik zit nog hevig middenin mijn eigen verhaal.

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. God had je al gevonden en je naam stond al in zijn handpalm geschreven en hij had al een overeenkomst met je in de eenheid een groot volk in een beloofd land. Maar net als Abraham sliepen we als hij zich engageerde. Genesis 15,12 vv.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross