Steun ons

'Dat ik niet niets ben'

14 september 2015
2 minuten

De dood van Joost Zwagerman blijft pastor Marinus van den Berg bezighouden. Het thema zelfdoding verbindt hem met de overleden schrijver. “Hij was voor mij een belangrijk geluid uit niet christelijke hoek dat waarschuwde voor een denken van ‘regie in eigen handen’ dat zo weinig relationeel is.” Ter nagedachtenis schreef Van den Berg onderstaand gedicht over de kapel van het niets, die voorkomt in Zwagermans laatste boek, uitgekomen op de dag van zijn dood. Tevens een blijk van aandacht voor mensen die psychisch lijden.

Door Marinus van den Berg

 

Mocht u leegte zijn wees dan leegte

Mocht u stilte zijn wees dan stilte

Mocht u verdwenen zijn blijf dan verdwenen.

Mocht u een vermoeden zijn blijf dan een vermoeden

 

Niets verwacht ik van u

Geen macht ken ik u toe

Nergens woont U

Misschien in de kapel van het Niets

 

Daar is een eindeloze ruimte

En een witte muur

Ik mag er mijn naam niet opschrijven

Alleen mijn verlangen zonder woorden

 

Dat ik niet niets ben.

 

Ik schreef dit in de dagen na de dood van Joost Zwagerman. Hij schrijft over die kapel van het Niets in zijn laatste boek: De stilte van het licht over schoonheid en onbehagen in de kunst. In 2010 waren wij sprekers in Rotterdam op een middag van de Monuta en de NS voor mensen die een dierbare verloren voor de trein. Hij sprak over zijn vader en wat dat met hem deed. Hij was voor mij een belangrijk geluid uit niet christelijke hoek dat waarschuwde voor het neoliberale denken over zaken als autonomie, leven in eigen handen mogen nemen. Een denken dat meer aan zichzelf denkt dan aan een ander. Het denken van 'regie in eigen handen' dat zo weinig relationeel is. Zwagerman schrijft heel treffend over het witte Mariabeeld dat voor die zware deur van die kapel in Duffel (Beligië) staat. Maria – niet de devotionalistisch onderdrukte maar de archetypische als rugdekking met een eigen krachtige waardigheid. Die de eigenwaan op de troon doet wankelen.

Het is al weer enkele dagen verder. Ik lees in NRC en Trouw de rouwadvertenties. Ik lees de zinnen van Youp van ’t Hek, de column van Rob Schouten in Trouw. Wat hebben toch veel mensen van hem gehouden. Verbijsterd zijn ze. Diep verbijsterd. Joost Zwagerman was heel dichtbij de grote zinvragen die gaan over leegte, over iemand zijn of niemand zijn, over verdwijnen.

Ik laat me niet geruststellen door berichten over een lichte daling van het aantal zelfdodingen. Er heeft een stijging plaats gevonden tot 5 per dag; 1 op de 10 kiest de trein. Het aantal getroffen naasten is meervoudig. Het gebeurt in een land waarin kankerpatiënten die die hoge berg beklimmen als helden worden toegejuicht maar mensen die lijden aan een depressie als sukkelaars worden gezien. Het productdenken dat ook op de zorg voor psychisch zieken, op mensen met een psychiatrische ziekte, is losgelaten is een fatale denkfout. Zorg verdraagt geen marktdenken. In de verbijstering en het verdriet om deze begaafde, sensitieve Joost Zwagerman zwijgen de kerken. Ik hoor en zie nergens een reactie. Of is dit een verwachting die ik niet mag hebben. Wie geeft er stem aan het lijden van mensen die geestelijk lijden?

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

 1. Dankjewel voor de woorden, het stilstaan bij Joost Zwagerman.
  Dankjewel voor het zeer bijzondere gedicht.
  Woorden schieten vaak te kort, maar ze kunnen ook iets van troost bieden.

 2. Nee , We zijn om de dooie dood niet niets ! Maar wat precies wel blijft een levenslange zoektocht , hier op aarde ! ..waarna we weer in de Handen van de Grote Leven-Creator worden opgenomen...

 3. Dank voor het mooie gedicht. Stil staan en luisteren, zien en horen !

  De meeste inspiratie heb ik tot nog toe niet opgedaan vanuit de christelijke hoek. Zij heeft er geen alleenrecht op.

  Gelukkig mogen we nog lang van zijn boeken genieten en ons laten onderhouden.

 4. Ik heb Joost als pastor leren kennen via de toenmalige basisschool in Alkmaar, zijn geboorteplaats.
  Toen al viel hij mij op door zijn gedrevenheid en invoelingsvermogen.
  Ook zijn ouders heb ik toen (1974-1982) leren kennen.
  Zij boeken heb ik altijd met veel interesse gelezen en via DWDD ben ik Joost altijd blijven volgen.
  Met veel respect denk ik aan hem terug.

  Jan Adolfs (emeritus-pastoor)

 5. Prachtig gedicht
  Bedankt voor t aandacht geven aan het lijden aan depressie. Wat nog steeds taboe blijkt te zijn in een maatschappij waar het steeds meer mensen treft.

 6. Mijn vader pleegde in 1959, op 57 jarige leeftijd zelfdoding. Moeder bleef met 7 kinderen, tussen 8 en 21 jaar achter. Aan de 3 oudste kinderen, waaronder ikzelf, vertelde moeder de doodsoorzaak van vader, maar wij moesten beloven(zweren) dat wij dat aan niemand mochten vertellen. Voor mij is dit geestelijk een 40 jarige,,traumatische woestijntocht geweest. 31 Oktober 1999 (hervormings-dag) is mijn geestelijke bevrijdingsdag gewordeb. U kunt mijn Christen-getuigenis verhaal lezen door op Google in te toetsen :

  31 Oktober 1999; mijn bevrijdingsdag Geplaatst in Visie van de E.O. op 26 Oktober 2004. Hub.

 7. dank je voor je mooie woorden Marinus
  En ik moest er ook even van huilen, om zo'n mooi begeesterd mens, maar ook omdat ik dankbaar ben voor de helderheid van je verhaal, de liefde voor de ontmoeting die er uit spreekt.
  In mijn werk leer ik artsen en verpleegkundigen om de regie en zelfbeschikking aan degene aan de andere kant van de tafel te geven, maar ook om nabij te zijn en daadwerkelijk te helpen als het nodig is.
  En vaak wordt een nieuw inzicht - dat men zelf het roer in handen neemt - misbruikt, om te bezuinigen, om niet meer (in stilte) nabij te zijn en te blijven....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross