Steun ons

Dag van nationaal gebed

18 maart 2020
2 minuten

Woensdag 18 maart organiseerden MissieNederland, de Raad van Kerken in Nederland, de Evangelische Omroep, Groot Nieuws Radio en de ChristenUnie een Dag van Nationaal Gebed. Dit in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Ook luidden om 19.00 uur de klokken en dat zal komende twee woensdagen herhaald worden. Met deze dag willen de organisaties mensen de kans geven om in gebed hun zorgen en ongerustheid neer te leggen bij God en zegen te vragen voor het werk van ieder die in deze onzekere tijden zorg draagt voor anderen.

De livestream van Dag van Nationaal Gebed  gisteren is nog te bekijken op op de website nationaalgebed.nl. Daar kunt u meer lezen over het initiatief. Ook is er materiaal te downloaden om in uw eigen geloofsgemeenschap hieraan aandacht te besteden.

Klokken van troost en hoop

Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommigen sterven er zelfs aan. Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten. Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de komende drie woensdagen van 19.00 - 19.15 uur de kerkklokken te luiden. De Raad sluit hierin aan bij een lokaal initiatief van de Oud-Katholieke Paradijskerk in Rotterdam. Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

In zijn Nieuwsbrief doet de Raad van Kerken in Nederland een oproep aan alle kerken in ons land om komende drie weken mee te helpen dit teken van troost en hoop te laten horen: "Luid de klok(ken) van uw kerk op woensdag 18 en 25 maart en 1 april tussen 19.00 en 19.15 uur!"

-------------------

Bron: Raad van Kerken in Nederland

 

Reacties

  1. Het nationaal gebed is een goede poging om op eigen wijze te reageren op de actuele situatie of huidige crisis. Ik vraag me wel twee dingen af. Is het wijs dat een politieke partij zich hier nadrukkelijk manifesteert? Zelf had ik dit liever gelaten bij de kerken en de met de kerken verwante organisaties. Een politieke partij - zeker een regeringspartij - zou meer afstand moeten betrachten ten opzichte van initiatieven vanuit de samenleving. Juist de CU staat in die traditie. Mijn tweede vraag is waarom dit initiatief niet vanaf het begin verbreed is naar moslims, joden, hindoes, humanisten e.a. De contacten zijn er, de aanleiding is er. Waarom die terugtrekking op het christelijke erf? Waarom is niet gekozen voor het zichtbaar maken van de veelkleurigheid in godsdienst en levensbeschouwing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross