Steun ons

Daar waar je verblijft…

24 april 2020
3 minuten

Marlon Wong-Sioe laat zich graag inspireren door het christelijk spirituele boek ‘Een Cursus In Wonderen’. Hij leest daarin dat we allemaal voor eeuwig mogen wonen in Gods huis. Een vergevingsvolle levenshouding leidt naar dat inzicht en helpt ons emoties als schuld, schaamte, verdriet, haat en angst los te laten.

Door Marlon Wong Sioe

“Jij woont niet hier maar in de eeuwigheid. Je reist slechts in dromen, terwijl je veilig thuis bent.” Aldus Een cursus in wonderen. Het is een van mijn favoriete citaten uit het dikke spirituele handboek. Het geeft mij een gevoel van absolute veiligheid. Een ervaring van absolute veiligheid die alleen te vinden is – als je het mij vraagt – door je te richten op iets dat voorbij deze wereld ligt. Deze wereld van dromen.

De cursus stelt dat in de Bijbel – in Genesis -  staat dat Adam in slaap viel maar dat er nergens staat dat hij weer ontwaakt. Verder heb ik in de Bijbel niet echt aanwijzingen gevonden dat deze wereld een droom is. Natuurlijk staat er wel in dat God liefde is (1 Johannes 4,16) en dat God licht is en dat er in Hem geen spoor van duisternis is (1 Johannes 1,5 t/m 6). Dit is ook wat Een cursus in wonderen stelt.

Volgens de cursus zijn we – net zoals de Bijbel stelt – geschapen naar Gods evenbeeld en daarom ook liefde. Dit vind ik heel geruststellend. Het lijkt me mooi om de bekende psalm ‘De heer is mijn herder’ te bekijken vanuit dit perspectief.

De Here is mijn herder, dus ik heb alles wat ik nodig heb.

Hij laat mij uitrusten in een groene weide en wijst mij de weg langs kabbelende beekjes.

Hij verfrist mijn innerlijk en leidt mij op de weg, waar Zijn recht geldt, tot eer van Zijn naam.

Zelfs als ik door een donker dal moet lopen, ben ik niet bang, want u bent dicht bij mij. U bewaakt mij en gaat de hele weg met mij mee. U bereidt eerlijk eten voor mij waar mijn vijanden bij zijn. U behandeld mij als een persoonlijke gast. U zegent mij overvloedig.

Uw goedheid, liefde en trouw mag ik mijn hele leven ervaren, en daarna mag ik voor eeuwig bij U wonen in Uw huis.

Psalmen 23

Volgens de psalm mogen we allemaal voor eeuwig wonen in Gods huis. Volgens de cursus doen we dat dus al. Alleen ervaren we dat niet zo. God is echter bereid om als een herder op te treden om ons weer naar dit gewaarzijn te leiden. Hier spreekt de cursus van de Heilige Geest.

God is er voor ons in prettige en in duistere ervaringen waar we over dromen. Als het aan God ligt hebben we prettige dromen en ontwaken we uiteindelijk in de eeuwigheid die God is.

Het is volgens de cursus een kwestie van het verleggen van onze aandacht. In plaats van vast te houden aan emoties als schuld, schaamte, verdriet, haat en angst laten we deze gaan.

Jezus raadde ons aan om te vergeven, 7 x 70 keer. Waarom zo vaak? Omdat vergeving ons weer bewust maakt van het huis van God en omdat het een heel proces is. Maar het is het waard!

Ik heb me wel eens afgevraagd: zou Jezus stiekem hebben gehoopt dat we de tel kwijt zouden raken om vervolgens voor de zekerheid er maar mee door te gaan tot alles is vergeven? Haha! Het is door vergeving dat we schatten verzamelen in de hemel (ons ervan gewaar worden) die niet vergaan, wat Jezus ons eveneens aanraadde (Mattheus 6,19-21). Schatten in het huis waar we in waarheid voor altijd verblijven. De waarheid zal u bevrijden! (Johannes 8,32)

--------------

Marlon Wong-Sioe studeerde hbo theologie. en is auteur van Een Spirituele Samenleving: een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven. Op een creatieve wijze zet hij zich graag in om de wereld tot een mooiere plaats te maken voor iedereen! www.marlonwongsioe.com.

Bron: wekelijkse gedachten uit Een cursus in wonderen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross