Steun ons

'Cultuur van vertrouwen' uitgangspunt van nieuw beleid bisdom Den Bosch

10 oktober 2016
2 minuten
Engel met mobieltje, Sint-Jan Den Bosch. <p align=right>Foto FaceMePLS</p>
Engel met mobieltje, Sint-Jan Den Bosch.

Foto FaceMePLS

"We staan voor een beslissende tijd”, zei bisschop De Korte afgelopen zaterdag bij de presentatie van zijn nieuwe beleidsplan voor het Bossche bisdom. Het voortbestaan van de katholieke kerk in het zuiden is volgens hem niet meer vanzelfsprekend. De bisschop wil de kerk dichter bij de mensen brengen. Afgelopen maanden maakte hij een rondgang langs diverse geledingen van zijn bisdom. “Het katholiek huis is breed. Ga met elkaar in gesprek.”

“De kerk blijft niet vanzelfsprekend. Ik denk dat veel mensen in het zuiden denken: die kerk is er al eeuwen en gaat ook vanzelf door. Maar ik denk dat dat niet goed gedacht is. Uiteindelijk komt het er op aan dat mensen hun schouders er onder zetten en hun verantwoordelijkheid nemen.” Dat zei bisschop Gerard de Korte afgelopen zaterdag (8 oktober) bij de presentatie van het nieuwe beleidsplan, Samen bouwen in vertrouwen, van het bisdom Den Bosch.

Rondgang

De Korte, sinds 14 mei van dit jaar de nieuwe bisschop van dat bisdom, heeft afgelopen maanden een rondgang gemaakt door zijn diocees. Hij bezocht alle dekenaten en sprak met parochiebesturen en gelovigen. Hij kreeg te horen dat het bisdom te top-down is, te controlerend en wantrouwend. De Korte wil dat het bisdom minder regels van bovenaf gaat opleggen. Hij wil de parochies meer hun eigen gang laten gaan, zo vertelde hij tegen Omroep Brabant.

Ook constateerde hij dat er veel kritiek is in het bisdom op het verloop van de fusies van parochies. Het is goed en nodig, aldus De Korte, dat parochies gaan samenwerken, maar je moet de mensen wel meenemen in het proces: "De fusies zijn te snel gegaan en ook wat te veel opgelegd, heb ik gehoord. Je moet wat dat betreft procesmatig denken. (…) Dat is in het verleden denk ik te weinig gebeurd.”

Gastvrije kerk

De bisschop wil de eenheid versterken en bouwen aan een cultuur van vertrouwen. Hij pleit voor een gastvrije kerk met meer ontspannen verhoudingen. "Wij hebben niet meer de luxe om ruzie te maken. Het is goed om meningsverschillen met elkaar te bespreken. Maar ik heb ook gezegd: het katholiek huis is breed. Ga met elkaar in gesprek. Probeer elkaar als gelovigen te verrijken." Versteviging van de in- en externe communicatie is een van de speerpunten van De Kortes nieuwe beleid.

In zijn rondgang is de bisschop ook langs geweest bij een aantal gemeenschappen die kozen voor een vrije opstelling ten opzichte van het instituut rk kerk. "Ik heb gezegd: laten we met elkaar in gesprek blijven en respect voor elkaar tonen."

Bron: Omroep Brabant

Zie hier de tekst van het volledige beleidsplan: 'Samen bouwen in vertrouwen'.

Bisschop De Korte in gesprek met Omroep Brabant.

 

Reacties

  1. Het nieuwe beleidsplan is in de geest van Vaticanum II: de ramen open een frisse geest door de de kerk. Tijdig de bakens verzetten en de levendigheid en vitaliteit van de kerk intensiveren door een grote inbreng van de parochianen zelf. Niet top-down maar breed gedragen op een eigentijdse aansprekende wijze, waardoor veel dank- en geluksmomenten samen met Hem ervaren kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross