Steun ons

Christelijke meditatie: een beweging van in- en uitstromende liefde

3 februari 2016
3 minuten

Meditatie gaat om stil worden, jezelf onder ogen komen, zonder oordeel. Navelstaarderij? In de christelijke meditatie is dat geenszins het geval. Wie christelijk mediteert komt bij de ander uit en bij liefdevolle ontmoeting. Voor meer informatie over christelijke meditatie kan men terecht bij de Levensboom, een zingevingspraktijk van theologe en geestelijk begeleider Mirjam Dirkx. In de tweede helft van 2016 biedt zij, samen met Joke Litjens, een leergang aan voor wie zich wil bekwamen in de begeleiding van christelijke meditatie.

Door Mirjam Dirkx

Aandacht voor christelijke meditatie neemt de laatste jaren toe. In het christendom heeft altijd sterk de nadruk gelegen op naastenliefde. Maar geleidelijk aan komt daar sinds het eind van de vorige eeuw de aandacht voor persoonlijke groei bij. Tegenwoordig borrelt overal het woord spiritualiteit op. Waar wijst dit op? Valt er een nieuw licht op het grootste gebod: God liefhebben met heel je hart, heel je verstand, met heel je lijf en leden? Of vraagt onze op materie gerichte cultuur en met materie worstelende kerk om herbronning en een spiritueel tegenwicht? Of is het simpelweg een kwestie van markt? Nu mindfulness en zen zo razend populair zijn, kan de christelijke traditie moeilijk achterblijven. Hoe dan ook: christelijke meditatie begint haar eigen plekje te verwerven.

Naar binnen

Meditatie leidt je op de weg naar binnen. Dat is geen gemakkelijke weg. Mediteren zelf is eenvoudig: je gaat zitten, je neemt een woord of beeld mee de stilte in en je blijft bij wat er is; zonder oordeel. Klinkt dat zweverig? Zo voelt het allerminst. Elke dag opnieuw boor je je bereidheid aan om het weer stil te laten worden, jezelf onder ogen te komen in de ruimte van de Eeuwige en gewaar te worden wat je te doen staat in de dag die komen gaat. Het blijkt een omvormingsproces dat steeds doorgaat en zich verdiept. Het eind is nooit in zicht. Resultaten zijn niet af te strepen.

Meditatie is allesbehalve navelstaarderij. “Wie mediteert en niet bij de ander uitkomt, is in een diepe beerput gevallen”, zei een van mijn leermeesters eens. De innerlijke omvorming wordt geleidelijk aan zichtbaar in een verdiept engagement met de ander en de samenleving.  Daarom wellicht merken anderen eerder verandering op dan jezelf.

Meditatie is een persoonlijke weg. Het gaat om jouw weg met God. Toch is het niet goed die weg alleen te gaan. Mensen hebben elkaar nodig om wat niet in woorden te vatten is verstaanbaar te maken, om elkaar voor dwaalwegen te behoeden, om elkaar te dragen in het vertrouwen dat God in zijn volheid met ieder de weg gaat die nodig is.

Met God

Meditatie in de christelijke traditie heeft oude papieren. Hoewel de theologie zich vanaf het ontstaan van het christendom ontwikkelde in preken en denken óver God, was er ook een stroming die zich verdiepte in leven mét God en in de ruimte en obstakels die je daarbij tegenkomt. Deze stroming gaat terug op de traditie van de woestijnvaders en -moeders en zette zich voort in de kloostertraditie van onder andere Benedictus.

Liefdevolle ontmoeting

Christelijke meditatie kenmerkt zich door ontmoeting. Het christendom kent een persoonlijke God, een God die spreekt. Zoals in het scheppingsverhaal staat: “En God sprak: ‘Er moet licht zijn.’ En er was licht.” Omdat God gesproken heeft, bestaan wij. We zijn met andere woorden in het bestaan geroepen en hebben altijd een tegenover. In meditatie krijgt die ontmoeting een liefdevolle kwaliteit mee: in God worden we betrokken in een beweging van in - en uitstromende liefde. Een liefde die we zelf kunnen geven, omdat we hem eerst hebben ontvangen.

Mirjam Dirkx (1957) is theologe en geestelijk begeleider. Ze werkte bijna vijfentwintig jaar als pastoraal werkster en is sinds 2010 mede-eigenaar van De Levensboom, praktijk voor zingeving, spiritualiteit en leiderschap.

Liefdevol ontmoeten: leergang begeleiden van christelijke meditatie

De leergang is een jaartraining van zeven blokken (20 etmalen) voor pastores, geestelijk begeleiders en geestelijk verzorgers, predikanten en catecheten. Ook mensen die hun persoonlijke inspiratie willen verdiepen zijn welkom.

Plaats: Abdij Koningsoord, Arnhem

Aanvang: 26 augustus 2016

Begeleiding: Mirjam Dirkx en Joke Litjens

Kosten: € 4500

Kennismakingsdag: 2 april 2016, 10.00u -16.00u, Abdij Koningsoord

Nadere informatie: www.christelijkemeditatie.net en info@christelijkemeditatie.net

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross