Steun ons

Buurt- en straatpastoraat in beeld

25 november 2014
2 minuten

In de gevarieerde wereld van religieus-kerkelijke initiatieven nemen buurtpastoraat, inloophuizen en drugs- en straatpastoraat een eigen plaats in. In de korte documentaire film ‘Eigen kracht bij kwetsbaarheid’ komen vier Limburgse initiatieven in beeld: schuldhulpverlening, een lief-en-leedgroep, een nachtopvang en een inloophuis. De film is geproduceerd door het Netwerk DAK, een netwerk waarin het buurtpastoraat en de inloophuizen verenigd zijn.

Religieus-kerkelijke initiatieven heb je in soorten en maten. Naast de parochies en gemeenten waar je terecht kunt voor een zondagse viering heb je spirituele centra, stadskerken en onafhankelijke ekklesiagroepen, je heb kloosters en abdijen, migrantenkerken en evangelische kerken.

Kwetsbare wijken

In deze opsomming mogen het buurtpastoraat, de inloophuizen, het drugs- en straat pastoraat niet ontbreken. Het gaat om religieus-maatschappelijke organisaties die ieder op eigen wijze ontmoeting, hulp en ondersteuning bieden aan buurtbewoners en mensen in kwetsbare wijken en stadsdelen. Ontmoeting, zingeving, geestelijke zorg en presentie zijn kernwoorden voor deze initiatieven.

Netwerk

Veel van deze organisaties zijn verenigd in het Netwerk DAK. Ruim 100 inloophuizen en instellingen voor buurt-, drugs- en straatpastoraat in Nederland en België zijn bij het netwerk aangesloten. Zo’n honderd theologisch en agogisch geschoolde medewerkers en duizenden vrijwilligers zijn dagelijks in de weer om steun, ontmoeting en bezieling te realiseren.

Het netwerk Dak brengt de lokale organisaties met elkaar in contact, ondersteunt ze bij het versterken van hun inhoudelijke en bestuurlijke kwaliteit en treedt op als belangenbehartiger in het publieke domein (bij beleidsmakers, fondsen en dergelijke).

Onlangs produceerde het netwerk een kort film van 15 minuten (zie hierboven) waarin vier Limburgse initiatieven in beeld worden gebracht: schuldhulpverlening, een lief-en-leedgroep, een nachtopvang en een inloophuis. In Limburg biedt de Dienst Kerk en Samenleving extra ondersteuning.

Meer info: netwerkdak.nl, Helma Hurkens (secretariaat), telefoon: 06 3 71 929 76, e-mail: secretariaat@netwerkdak.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross