Steun ons

Bruid van Christus maar verliefd op Jan - autobiografie

16 juni 2016
2 minuten

Anja den Bok is gehuwd en moeder van twee dochters. Dit alledaagse gegeven leek aanvankelijk niet vanzelfsprekend. In haar autobiografie ‘Driemaal Bruid’ kijkt ze terug op haar leven als non. Waarom is ze ingetreden, hoe heeft ze gedurende tien jaar in het klooster geleefd en hoe kijkt ze terug op het moeilijke proces van uittreden nadat ze verliefd werd op de man die de vader werd van haar kinderen?

Na het overlijden van haar vader koos Anja den Bok op 21-jarige leeftijd voor een leven als non. Vriendjes, verkering, drinken of feesten met de beau monde van Monaco. Het gaf haar niet wat ze zocht. Pas toen ze een jaar lang vrijwilligerswerk deed bij de Zusters Augustinessen van St. Monica vond ze de liefde die haar kon vervullen. Christus navolgend besloot ze een radicale stap te maken. Ze werd religieuze en bood als zuster Augustines onderdak en zorg aan dakloze vrouwen en kinderen.
Gedurende tien jaar vergroeide ze met de gemeenschap en leerde ze als oblaat, postulant en novice hoe ze zichzelf dienstbaar kon maken aan de ander, zowel binnen als buiten de gemeenschap. Een periode die veel geluk en voldoening gaf, maar ook veel van haar vroeg. Het opgeven van haar zelfstandigheid, haar eigen tijd, haar verlangen naar genegenheid of haar kinderwens deden haar steeds vaker twijfelen.
Haar toegewijde leven aan God en de kloostergemeenschap werd overhoop gegooid toen ze verliefd werd op Jan Willem. Een moeilijke strijd volgde, omdat ze trouw wilde blijven aan haar eeuwige gelofte nam ze afscheid van hem. Maar uiteindelijk bleek haar verliefdheid sterker. Nu, 20 jaar later, is Anja met hem getrouwd en moeder van twee dochters.

Anja werd driemaal bruid: als kind, als non en als echtgenote. Driemaal gaf ze haar hart in volle overgave, maar na zoveel jaar blijft voor haar de vraag wat eeuwige trouw eigenlijk betekent. In haar autobiografie Driemaal Bruid kijkt ze terug op haar leven in het klooster, en gaat op zoek naar het antwoord.

book-001-500px-3

 

Anja den Bok, Driemaal Bruid, Caperman, 234 blz., € 17,95.

 

 

Reacties

  1. "verliefd op de man van haar kinderen"? Verliefd worden op je schoonzoon(s), dat kan, maar dat wordt hier waarschijnlijk/zeker niet bedoeld, toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross