Steun ons

Gandhi, Activist en spiritueel leider

9 mei 2023
2 minuten

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Mahatma Gandhi, de grote spiritueel leider van India, werd vermoord. Bij uitgeverij Damon verscheen afgelopen najaar de biografie: Gandhi, Activist en spiritueel leider.

Fragment: "Op 30 januari even na vijf uur in de middag liep Gandhi, ondersteund door twee vrouwelijke begeleiders, naar het platform om de gebedsbijeenkomst te beginnen. Hij stopte even en begroette de bijeengekomen massa met de typisch Indiase groet ‘namaskar’ – met twee handen tegen elkaar gevouwen – toen iemand op hem af kwam lopen, kort boog en drie kogels op hem afvuurde. Gandhi stierf vrijwel onmiddellijk, terwijl hij de woorden ‘Hé Ram’ sprak. De dader, Nathuram Godse, een hindoe afkomstig uit de kaste van de brahmanen, vluchtte niet weg en werd onmiddellijk gearresteerd. Godse was van beroep journalist en de volgende dag schreef zijn krant Hindu Rashtra in juichende bewoordingen over Gandhi’s dood. De medevoorbereider van de moord (Natharan Apte) was manager bij deze krant.

De wereld rouwde. Om te beginnen Nehru, die de avond van Gandhi’s dood een radiotoespraak begon met de woorden: ‘Het licht is uit onze levens gegaan’ en corrigeerde zichzelf direct ‘Nee, het licht schijnt en zal nog duizenden jaren blijven schijnen’."

 

'Ik heb de wereld niets nieuws te vertellen. Waarheid en geweldloosheid zijn zo oud als de nacht'

Deze uitspraak van Mahatma Gandhi is een voorbeeld van de bescheidenheid van de man, die uitgroeide tot de grote leider van het Indiase volk. Hij zette zich onvermoeibaar in voor harmonie tussen hindoes en moslims, voor acceptatie van kastelozen als gelijkwaardige burgers en voor de positie van vrouwen. Met kleinschalige dorpseconomieën en een sobere, vegetarische levensstijl bestreed hij honger en armoede. Tegelijkertijd zocht hij steeds opnieuw naar de essentie van het leven. ‘Moraliteit’ was bij Gandhi gedurende zijn hele leven de basis van zijn handelen.

In dit boek ligt de nadruk op Gandhi’s ontwikkeling van verlegen jongen tot politiek activist en spiritueel leider. We volgen hem langs alle belangrijke gebeurtenissen in zijn kleurrijke leven: van zijn jeugd in India en zijn studententijd in Londen via zijn werk als advocaat in Zuid-Afrika tot de man die miljoenen mensen wist te inspireren tot geweldloos verzet in de strijd tegen de Britse overheersing.

(Uit voorwoord door Paul van der Velde)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross