Steun ons

Blijf van mij(n kind) af!

Bent u wel eens aangesproken op hoe u omgaat met uw kind? Weinig dingen liggen gevoeliger dan dat. Annemarie Scheerboom ondervond het laatst. “Ik voelde me wel behandeld als een oude puber met een baby op de buik.” Maar achteraf: wat als het commentaar nu eens terecht was?

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

"Sorry, ik weet dat ik me er niet mee moet bemoeien, maar ik doe het toch: heb je een mutsje voor hem? Het is heel erg koud en baby’s raken snel onderkoeld. Ze worden dan heel rustig en hij beweegt bijna niet. Als hij onderkoeld raakt is dat natuurlijk heel erg!" Zo werd ik laatst aangesproken op Amsterdam Centraal station, terwijl ik op de trein naar Utrecht stond te wachten. Aangekomen op het perron voor de trein naar Utrecht, zag ik op het bord dat de trein 10 minuten vertraging had. Balen! Ik pakte gelijk mijn mobieltje erbij om ons reisadvies opnieuw te checken toen er een vrouw van begin veertig op ons afstapte en bovenstaande tegen mij zei. Bent u weleens aangesproken op iets van uw kind? Mij liet het in ieder geval niet koud.

"Ja hoor, ik heb een mutsje voor hem, maar die zit in mijn tas", antwoordde ik de mevrouw. Ik keek naar Daniël en zag dat zijn oogjes wat slaperig stonden. Dat zal vast niet lang duren, of hij gaat slapen. "En hij is inderdaad rustig, maar dat komt denk ik omdat hij ook heel moe is op dit moment." Ik pakte het mutsje uit mijn tas met het idee dat die mevrouw dan in ieder geval niet meer zo in de zenuwen zou zitten vanwege het ontblote hoofdje van Daniël. "Nog bedankt, hoor!" maakte ik ons gesprek af. De mevrouw liep terug naar haar plek op het perron en heeft niet meer omgekeken.

Puber

In de trein van Haarlem naar Amsterdam had ik Daniël zijn mutsje en sjaal afgedaan en deze in mijn tas gedaan. De bedoeling was om vanuit deze trein direct over te stappen op de trein naar Utrecht. Bovendien zat Daniël zoals gewoonlijk dicht tegen mijn buik aangeklemd in de drager: dat wordt niet zo snel koud, denk ik altijd. Wie was die mevrouw eigenlijk om zo gespecialiseerd te zijn in het kunnen herkennen van een onderkoelde baby? Ik zou dat als moeder toch beter moeten kunnen zien dan een buitenstaander? Misschien was ze wel een goedbedoelende consultatiebureauarts… Maar ik voelde me wel behandeld als een oude puber met een baby op de buik die niet doorhad dat haar baby het misschien koud had.

Na een aantal minuten stopte de trein naast het perron. Ik stapte met Daniël in de trein en ging zitten. Het duurde niet lang of Daniël liet merken dat hij wilde bewegen. Ik liet hem uit het tuigje en haalde zijn muts van zijn hoofd. Hij begon gelijk in de stoelen te klimmen en niet lang erna te flirten met elke treinpassagier die maar zijn kant opkeek. De gedachte bekroop me dat hij misschien vanwege de warmte nu toch weer actief is in plaats van dat hij in slaap is gevallen…?

Achteraf

Leuk vond ik het niet om aangesproken te worden. Maar achteraf gezien vond ik het wel heel goed van die mevrouw. Als ik van tevoren zou hebben geweten dat we 10 minuten op een koud perron moesten wachten op de trein, zou ik Daniël uit mezelf wel zijn mutsje hebben opgezet. Wat zou u doen als u een oude puber ziet staan met een baby op de buik die niet doorheeft dat haar baby het misschien koud heeft?

 

mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie van Diepen-Scheerboom

 

 

 

 

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

  1. Lieve Annemie,
    Je reactie aan die bezorgde dame was , spijts je een tiener te voelen, heel lief en vriendelijk. Proficiat.
    Ikzelf ben een op pensioen-zijnde vroedvrouw en in mijn opleidings- en werkjaren werd er niet weinig of geen belang gehecht aan 'het hoofdje warm houden.' Nu ben ik vrijwilligster in een hospitaal en zie ik, zowel in de materniteit als de pediatrie dat het verplegend personeel bijna elk kindje een mutsje opzet. Vragend waarom krijg ik hetzelfde antwoord als deze lieve, bezorgde mevrouw je gaf : "heel belangrijk van het hoofdje warm te houden.
    Fijne, gezegende kerstdagen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross