Steun ons

Bidden voor het eten

14 mei 2021
3 minuten

Het is nog een beetje wennen, maar Lisette Thooft probeert tegenwoordig te bidden voor het eten. Hard nodig, vindt ze, met onze dolgedraaide landbouwsector, waardoor het bodemleven is uitgeroeid, grond onvruchtbaar is gemaakt en zestig procent van de insecten zijn verdwenen.

Door Lisette Thooft

Een mijn van overgrootvaders was dominee. Hij had negen kinderen, er aten ook vaak vriendjes mee aan tafel en iedereen moest om beurten voorgaan in het tafelgebed. Op een dag was het een van de vrienden opgevallen dat alleen de dominee en zijn vrouw wijn dronken. Hij bad hardop: “Here-zegen-deze-spijs-en-drank-krijgen-we-niet-amen.”

Om dit familieverhaal werd hartelijk gelachen bij ons thuis. Ook over onze antroposofische familieleden die elkaars hand vasthielden en spreuken opzeiden aan tafel, grinnikten mijn ouders. Bidden aan tafel, ha ha, nee dat deden wij natuurlijk niet.

Megatonnen gif

Nu, zoveel jaar later, zoveel megatonnen gif en kunstmest later, nu er zo ontzaglijk veel bodemleven is uitgeroeid en grond onvruchtbaar is geworden, nu zestig procent van de insecten zijn verdwenen, zoveel bijenvolken zijn gestorven, nu wil ik bidden voor het eten.

Maar hoe moet je bidden? Ik stamel: “Dank je wel God, dank je wel Leven, dank je wel Moeder Aarde, dat ik dit heerlijke en gezonde eten mag opeten.” En ik hoop maar dat het nog steeds gezond is, want je kunt wel biologische groenten kopen, maar de glyfosaten en andere gifstoffen die in onvoorstelbare hoeveelheden over kwekerijen en privétuinen worden gesproeid, spoelen grotendeels uit in grondwater en rivieren en komen daardoor in de zeeën terecht, vanwaar ze helemaal vanzelf worden opgenomen in de regenwolken, zodat ze uiteindelijk toch ook op mijn biologische groenten terechtkomen. Want de Here laat de zon schijnen en de regen vallen op rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Genetisch gemanipuleerd voedsel

Alles waar je een beetje meer vanaf begint te weten, blijkt veel erger te zijn dan je dacht. Ik was qua informatie blijven hangen bij onkruidbestrijder Roundup, maar de belangrijkste onkruiden zijn daartegen allang vanzelf resistent geworden zodat er nu een cocktail van vijf zware giffen nodig is om GMO-landbouw (met genetisch gemanipuleerde organismen) te blijven plegen. Er is in 2014 een wet aangenomen in Amerika die verbiedt om de effecten van genetisch gemanipuleerd voedsel op de gezondheid van toekomstige generaties (van muizen in het lab, of van mensen) mee te wegen in de beslissing om ze toe te laten tot de markt. En nu er door alle vervuiling in het zeewater minder zalm rondzwemt, is de GMO-bende ijverig bezig zalmen te manipuleren met een groei-gen uit een ander organisme zodat ze tien keer zo groot worden. Want alles moet groeien van ons, desnoods door geweld gedwongen.

Mensen die zich hier kritisch mee bezig houden, zoals de Amerikaanse arts Zach Bush, wijzen op het mogelijke verband tussen de groei van gifgebruik en genetisch gemanipuleerd voedsel vanaf de jaren negentig aan de ene kant, en aan de andere kant de opvallende toename in de afgelopen dertig jaar van chronische ziekten zoals autisme bij kinderen, Alzheimer bij vrouwen en Parkinson bij mannen. Het gemeenschappelijke probleem, zegt Bush, is dat de barrières poreus worden, zoals in het lekkendedarmsyndroom. Als er iets hard groeit, zijn het wel de kosten van gezondheidszorg.

Nieuwe gewoonte

Ik probeer tegenwoordig te bidden voordat ik begin te eten, moet ik eigenlijk zeggen. Het is een nieuwe gewoonte en hij moet nog inslijten, ik vergeet het soms, dan ben ik al aan het happen en ik denk: o ja, ik wou nog bidden. Ik wil bidden voor de Aarde, voor de gewassen, voor de bijen en de andere insecten, voor het bodemleven, voor al het onschuldige leven dat z’n best doet ons te voeden in deze doorgeschoten groeistuip, onze huidige cultuur. Heer zegen deze spijs en drank, zegen deze overvloed, amen.

En als je op een dag geen zin meer hebt om de boel hier te zegenen, Heer, dan zou ik dat wel begrijpen.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

 1. Mooi stuk Lisette en voor mij heel herkenbaar met m’n gereformeerd vrijgemaakte opvoeding. Het goede van bidden is het meditatieve deel echter ik weet dat bidden bij ons thuis iets was wat je opdreunde. Ikzelf was zelfs in staat om tijdens het bidden aan hele andere dingen the denken. Ik weet nu dat de destijds uitgesproken woorden geen enkel effect hebben gehad. Maar als je nu in een meditatieve vorm aandacht vraagt voor je eten kan het niet anders zijn dan dat je lichaam de energie uit het voedsel beter zal opnemen. Zelf doe ik daarnaast ook nog m’n best om heel bewust te eten zodat mijn lijf ook weet wat ik wil dat er gebeurd met het eten. Daarvoor kun je zeker God of het Universum danken. Eet smakelijk 😉

  1. Ja het gaat om de kwaliteit van de aandacht, daar ben ik het helemaal mee eens. Het zou zelfs kunnen dat die aandacht het voedsel zelf beïnvloedt, verbetert. Want aandacht heeft een genezend effect op alles.

 2. Voor wie wil staat er een mooie maaltijd spreuk op p. 101 van 'Wonderen van Ontwikkeling' (2020). Een goeie ouwe in een nieuwe jas.

  1. "Ontkiemen doet het zaad in de donkere aarde;
   ontspruiten doet het kruid door de kracht van de lucht;
   rijpen doet de vrucht door de macht van de zon.

   Zo ontkiemt de ziel in de grond van het hart;
   zo ontluikt de macht van de geest in het licht van de wereld;
   zo rijpt de kracht van de mens in Gods heldere glans."

   Rudolf Steiner, vertaling Jan Diek van Mansvelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross