Steun ons

Bidden met een app

22 maart 2016
3 minuten

Bidden, bezinnen, Bijbellezen, voor de één is het een vast ritueel, voor de ander is het maar moeilijk in te passen in de drukte van het dagelijkse bestaan. Voor die laatste groep is er nu een handig hulpmiddel: de Bidapp. Een dagelijkse online-Bijbellezing,  ter overweging en bij wijze van uitnodiging om met God te spreken "als met een vriend". Esther Raaijmakers installeerde de app op haar mobiel en is enthousiast.

Door Esther Raaijmakers

Stille tijd. Om eerlijk te zijn ben ik er nooit zo goed in geweest om op vaste tijden in de Bijbel te lezen en daarna te bidden. Het is een manier die bij veel mensen waarschijnlijk werkt, maar bij mij niet. Voor mij was het een verplicht nummer, terwijl ik mijn geloof in God absoluut niet zo ervaar.

Onlangs is daar verandering in gekomen. Ik heb Bidden Onderweg ontdekt en sindsdien heb ik meer stille tijd gehouden dan ik lange tijd voor mogelijk hield. Bidden Onderweg bestaat uit een website waar je meditaties of zogenaamde gebedspodcasts kunt luisteren. Het handige is dat je Bidden Onderweg ook als applicatie (app) op je telefoon kunt installeren. Dus of je nu in bed ligt, in de trein zit of op de fiets van de ene naar de andere afspraak rijdt. Je kunt even naar een meditatie luisteren die niet langer dan twaalf minuten duurt.

Vragen

Zo’n meditatie begint steevast met klokgelui, waarna religieuze muziek volgt om als het ware op God af te stemmen. Dan volgt een Schriftlezing uit de Bijbel. Aan de hand van de lezing, krijg je vragen voorgelegd waarover je je kunt bezinnen. Ondertussen klinkt op de achtergrond rustige, instrumentele muziek waarna hetzelfde Bijbelgedeelte een tweede maal gelezen wordt. Ten slotte word je uitgenodigd om met God te spreken over hetgeen je gehoord hebt en de gedachten en gevoelens die bij je naar boven zijn gekomen.

Bidden Onderweg is voortgekomen uit de Engelse gebedspodcast Pray as You go; een initiatief van de Jezuïeten en gebaseerd op de Ignatiaanse spiritualiteit. Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïeten, geloofde dat je God in alle dingen kunt vinden. Als je spreekt met God, kun je dat doen ‘zoals een vriend met een vriend.’

Emoties

Het mooie van deze gebedspodcast is dat het muziek, een schriftlezing, reflectie en gebed met elkaar combineert. Iedere meditatie heeft een vaste opbouw en volgt het kerkelijk jaar waardoor je je ingebed voelt in de kerk. Het prettige is dat de Bijbellezing twee keer wordt herhaald. De afwisseling van de verschillende elementen in de meditatie zorgen er bij mij voor dat het goed kan bezinken.

Bovendien gaat het in deze podcast niet om de hoeveelheid kennis die je van de Bijbel hebt, maar om wat de verhalen met jou doen. Welke emoties roept het bij je op en wat spreekt je hierin aan en wat juist niet?

Kortom: deze app heeft een boost aan mijn gebedsleven gegeven en kan ik van harte aanbevelen

Meer informatie

Je kunt de meditaties beluisteren via de website www.biddenonderweg.org of de app downloaden via iTunes of Google Play.

Of zie: inleidende video

 

Esther Raaijmakers (1985, Utrecht) is journalist, hbo-theoloog en bijna afgestudeerd als religiewetenschapper.  Momenteel volgt ze de master Media, Religie en Cultuur aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft een evangelische achtergrond en voelt zich aangetrokken tot de katholieke spiritualiteit. Sinds kort is zij redactielid van de Bezieling.

Reacties

 1. Ik probeerde de Bidapp te installeren middels playstore en appstore.
  Echter dit mislukte.
  Graag verneem ik van u,
  Met Vriendelijke Groeten,
  Jan de Groot

  1. Beste Jan,

   De apps functioneren enkel op smartphones en tablets. Indien u beschikt over een Android besturingssysteem, kunt u de app kosteloos downloaden in de Play store. Betreft het iOs, dan kan dat in de Apple store. Maakt u gebruik van een computer, dan kunt u de podcasts downloaden op onze website. http://www.biddenonderweg.org

   Vriendelijke groeten van het Bidden Onderweg-team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross