Steun ons

Beweging van Barmhartigheid

12 september 2016
3 minuten

Barmhartigheid, compassie en mededogen maken de relaties tussen mensen hartelijk, veerkrachtig, liefdevol, gul, solidair, respectvol, sportief en creatief. Een barmhartige levenshouding kun je voeden en verdiepen. Daarvoor is de Beweging van Barhartigheid in het leven geroepen. Lees hier meer over opzet, activiteiten en mogelijkheden voor deelname.

De Beweging van Barmhartigheid wil mensen in hun alledaagse beoefening van barmhartigheid inspireren en ondersteunen. Thuis, bij familie, in onze directe woonomgeving of op het werk komen we vaak weerbarstige situaties tegen, waarin we met vallen en opstaan groeien als mens. Bij de Beweging van Barmhartigheid ontmoet je bondgenoten die net als jij bouwen aan een mooiere, meer menselijke wereld, ieder op zijn/haar eigen manier.

De Beweging organiseert activiteiten, zoals leerroutes, verdiepingsdagen, retraites en reizen. Daarnaast brengt de Beweging een website, nieuwsbrieven en publicaties met daarin naast tekst ook beeldtaal die het hart raakt en de verbeelding aanspreekt.

De Beweging is in 1998 opgericht door de Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid en wordt mede gedragen door de Zusters van Liefde van Tilburg. Sommige mensen vinden barmhartigheid een stoffig en beladen woord. De Beweging wil dicht bij de oorspronkelijke betekenis blijven die de oprichters van de broeder- en zustercongregaties voor ogen stonden: met ons hart meeleven met de ander, vooral met hen die het moeilijk hebben en kwetsbaar zijn. De Beweging heeft haar wortels in de christelijke spiritualiteit, maar staat open voor iedereen, ongeacht religie of levensovertuiging.

Je kunt je op drie manieren verbinden met de Beweging van Barmhartigheid: als volger, als participant of als sponsor.

Activiteiten najaar 2016

 • Lijden verlichten

25 september 2016 - verdiepingsdag

Wat als het lijden roet in het eten van je persoonlijke leven gooit? Tijdens deze verdiepingsdag kijken we het lijden aan. Opbeurende bijeenkomst met Marinus van den Berg

Meer info

 • Psalmen en barmhartigheid

2 oktober 2016 - Zinnige Zondag

Een reeks van vier zondagmiddagen van concentratie op barmhartigheid aan de hand van kunsten: teksten van Huub Oosterhuis zin op muziek van Antoine Oomen.

Meer info

 • Hildegard von Bingen

19 oktober - lezing (deel III van drieluik)

De Zusters van Liefde organiseren samen met de Beweging een drieluik rond vrouwelijke mystici. In oktober volgt de laatste over Hildegard von Bingen. Mooie ontdekkingsreizen naar vrouwelijke gestalten van barmhartigheid.

Meer info

 • Compassion Community

November 2016 - ontmoetingsprogramma

Bijeenkomt over thema compassie voor jonge mensen vanuit diverse levensovertuigingen, gelovig of niet-gelovige. Doel: je laten raken door elkaar , door verhalen en door bevlogen mensen als Enic Odaci en Erik Borgman. In dialoog maken deelnemers kennis met elkaars leefwereld en sluiten zo vriendschappen.

Meer info

Regiokringen

In het land zijn enkele regiokringen actief.

Kring Tilburg
Deze kring organiseert jaarlijks enkele bijeenkomsten die voor iedereen toegankelijk zijn. De bijeenkomsten met boeiende inleiders worden bezocht door een wisselende groep van tientallen deelnemers en vinden plaats in Tilburg. Ze worden voorbereid door een kleine werkgroep, die open staat voor versterking van actieve deelnemers. De kring Tilburg wordt ondersteund door de Zusters van Liefde. U bent van harte welkom bij een van de volgende bijeenkomsten.

Contactpersoon:
Paula van der Aa-Searle,
Telefoon: 013 – 53 45 245
Mail: paulavanderaa@home.nl

Kring Den Bosch
Deze kring bestaat momenteel uit ongeveer achttien personen, die elkaar vier keer per jaar ontmoeten bij ZIN of de fratercommuniteit Eleousa in Vught. In een contemplatieve sfeer worden uiteenlopende, reflectieve onderwerpen besproken. De voorbereiding is in handen van een wisselend team. De bijeenkomsten beginnen aan het einde van de middag en er wordt samen een broodje met soep gegeten. Gedoseerde uitbreiding van de kring is mogelijk. Neem gerust contact op.

Contactpersoon:
Bart Schalkx,
Telefoon: 06 – 130 726 10
Mail: bartschalkx@home.nl

Kring Utrecht
Deze kring van ongeveer zeven personen komt elke tweede dinsdag van de maand van 20.00 uur tot 21.30 uur bijeen in Nikolacommuniteit. Er worden diverse werkvormen gebruikt, zoals film, tekst, reflectief gesprek en bibliodrama. De voorbereiding en gespreksleiding is per toerbeurt in handen van een van de kringleden. Wees welkom als u in uw beoefening van barmhartigheid zoekt naar verstilling, verrijking en verdieping.

Contactpersoon:
Michiel Kersemaekers
Telefoon: 030 – 29 49 551
Mail: m.kersemaekers@hetnet.nl

Kring Breda
Deze kring is vanuit de kerken gestart en heeft een diaconale basis. De doelstelling is om het geloof in de praktijk te brengen door bijvoorbeeld een maatjesproject, vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum, het bijstaan van kwetsbare mensen, et cetera.

Contactpersoon:
Vincent de Haas
Telefoon: 076 – 88 81 289
Mail: vdmdehaas@casema.nl

Kring Amsterdam
Deze kring bestaat uit een meditatiegroep die eenmaal in de twee weken op maandagavond bij elkaar komt.

Contactpersoon:
Thom Breukel
Telefoon: 020 – 67 62 685
Mail: th.breukel@upcmail.nl

Zeeland
In Kloetinge zijn enkele enthousiaste participanten die – nadat zij onze Leerroute hebben gevolgd – gestart zijn met het verzorgen van drie barmhartige avonden rond de drieslag Zien | Bewogen worden | in Beweging komen.
Iedereen is welkom!

Contactpersoon: Jacoline de Koe 06 460 873 09

Algemene contactinformatie

De Beweging van Barmhartigheid is gevestigd op het landgoed van ZIN, in de communiteit Eleousa. Boxtelseweg 60, 5261 NE Vught.

Coördinator: Chantal Tieleman
Telefoon: 073 – 657 70 44
Mail: chantaltieleman@barmhartigheid.nl
of: secretariaat@bewegingvanbarmhartigheid.nl
Website: barmhartigheid.nl

 

 

 

Reacties

 1. Prachtig, en geen enkele activiteit of reflectie kan gemist worden in het kader van onze roeping tot barmhartigheid. Maar laten we ons niet te snel rijk rekenen. Het gaat pas spannen als we echt in contact komen met het kwade of mensen die fout zijn geweest. Wat doen we dan? Wat staat de gevallen mens te doen, en vooral dan wanneer medemensen niet tot barmhartigheid, vergeving bereid willen of kunnen zijn?
  Dezer dagen staat het beeld van die opgejaagde pedofiele Eindhovense badmeester weer voor ogen: drong de samenleving hem feitelijk geen doodvonnis op, waar de burgerlijke rechter hem reeds had veroordeeld, en hij die straf ook reeds had uitgezeten? Een andere medemens die door verwerpelijk gedrag in ongenade viel is de ex-vrouw van Marc Dutroux. Zelfs bij nonnen in huis was ze niet veilig voor de 'mob' die van geen vergeving wilde weten. Ook zij kreeg feitelijk de doodstraf opgedrongen; van terugkeer in de samenleving zal nimmer sprake zijn. Maar vooral gaan dezer dagen mijn gedachten uit naar de vanwege bedrog diep gevallen ex-professor Diederik Stapel. Vijf jaar na zijn debacle gunde zelfs een groep hoogopgeleide (moreel zeer hoogstaande?) docenten aan een Tilburgse hogeschool hem zelfs geen plaatsje, functie in hun midden. Koudwatervrees?
  Ik maak me dus geen illusies; ook na al die mooie woorden over barmhartigheid zullen we te maken blijven houden met medemensen die om uiteenlopende redenen feitelijk geen barmhartigheid kunnen en of willen opbrengen, en die daarmee in de samenleving feitelijk de toon blijven zetten. Als falende mens kun je dus niet rekenen op barmhartigheid van bange en gekwetste medeburgers, maar ook niet van bestuurders c.s. Macht maakt wettisch, en daarmee meestal genadeloos en nietsontziend, onbarmhartig.
  'Kwaad (boos) worden is menselijk, maar kwaad (boos) blijven is des duivels', luidt een bekend gezegde. Lieden die kwaadheid, boosheid koesteren zal men gelaten moeten verdragen of volkomen uit de weg dienen te gaan omdat rede en liefde er nooit tegen opgewassen zullen blijken. Mw. Hank Hein was en blijft een grote uitzondering.
  Als falende mens mag je jezelf ook een nieuwe kans geven om goed te doen. Door licht of zwaar hysterische medemensen behoef je je daarom niet van de wijs te laten brengen. Leven dat is, is geroepen goed te doen. Het goede doen mag je jezelf dus niet ontzeggen. Blijven treuren betekent feitelijk het tekenen van je eigen doodvonnis. Dus moet je opstaan en opnieuw beginnen, maar dan beter dan voordien.
  Het beste advies dat we elkaar als falende wezens kunnen geven is dus niet: wacht op barmhartigheid/vergeving, of toon barmhartigheid jegens hen die geen barmhartigheid kunnen en of willen opbrengen, maar begin elders een nieuw en beter leven, ver weg van je slachtoffers c.s. vandaan. Zij hebben immers al genoeg aan het verwerken van hun eigen onoplosbaar leed en negatieve emoties/gevoelens. Gun ze die tijd, en verstoor die niet. Val ze dus ook niet lastig met de altijd maar door niet-betroffen derden uitgesproken plicht om barmhartigheid, vergeving te schenken, zelfs als je hart bloedt, en het verdriet schrijnt. Alleen tijd en rust, liefdevolle zelfgave in gebed enz. werken op den duur helend, nooit haast, dwang, drang of plicht! Wees realistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

 • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
 • ontvang gratis ons jaarboek
 • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross