Steun ons

Betekenisvolle momenten

6 oktober 2018
3 minuten

Zingevings-expert Arjan van Veelen signaleert een hunkering naar betekenisvolle momenten nu grote religies als christendom aan kracht hebben verloren. Maar 'betekenisvolle momenten' hangen toch niet meer van kerken of religies af, repliceert Lisette Thooft. "We leven niet alleen materieel, maar ook spiritueel in de rijkste periode die er ooit, waar dan ook, in de wereldgeschiedenis, geweest is. Laten we genieten van en delen in die overvloed."

Door Lisette Thooft

“Ik denk dat de hunkering naar betekenisvolle momenten tegenwoordig veel groter is dan het aanbod”, schreef onlangs journalist Arjen van Veelen, zingeving-expert van de online krant De Correspondent. “Daar heb ik geen bewijzen voor, hoor. Wel genoeg aanwijzingen. Allereerst omdat het aanbod is gekrompen. De grote religies, zoals het christendom, hebben bij ons in het seculiere Nederland al heel lang hun kracht verloren. (…) Zelfs het Sinterklaasfeest is niet meer wat het was.”

Ik wreef me in de ogen toen ik dit las. Zou de hunkering naar betekenisvolle momenten tegenwoordig echt groter zijn dan het aanbod? Ik geloof er niks van. Was die wekelijkse kerkgang voor het gros van de kerkgangers vroeger zo betekenisvol?

En nog krasser, is het aanbod aan betekenisgeving werkelijk gekrompen? Ja, het Sinterklaasfeest is niet meer wat het was – maar dat geldt voor iedereen boven de zes, vermoed ik, en dat was altijd al zo. Daaronder beleven kinderen vast nog steeds heel wat op en rond het Sinterklaasfeest.

En ja, de grote religies hebben in ons land hun kracht verloren. Hoofdredacteur Theo van de Kerkhof schreef het laatst nog – de dominante cultuur is triomfantelijk a-religieus en in de kerken heerst een armoedebewustzijn. Maar betekenis is toch niet alleen in traditionele kerken of feesten te vinden?

Groter dan ooit

Van Veelen wil weten “hoe gewone Nederlanders betekenis geven aan hun leven. Hoe ze erin slagen soms even uit te stijgen boven het alledaagse, hoe ze zich onderdeel weten van iets groters.” Juist op dit terrein is het aanbod groter dan ooit, in mijn beleving, en ik kan er wel iets over zeggen met ruim dertig jaar ervaring als journalist in spirituele kringen. Vroeger was de boel opgesplitst in religieuze of spirituele media aan de ene kant, en seculiere aan de andere kant – and never the twain should meet. Die splitsing is verleden tijd. Spiritualiteit is helemaal salonfähig geworden. Ik hoef maar een krant op te slaan of iemand vertelt over een of andere overstijgende ervaring die zonder enige ironie of afstandelijkheid wordt opgetekend.

Net nog las ik een groot interview met rabbijn Tamarah Benima in de Volkskrant, waarin ze zegt dat ze op haar 25e LSD nam en de samenhang in het universum zag. Wat haar leven veranderde… Een betekenisvol moment if ever there was one. Als ze dat niet had meegemaakt, zegt ze, zou ze nooit rabbijn zijn geworden. En dat is geen uitzondering, zo’n verhaal in de krant, maar eerder regel. Ik weet dat onder andere doordat ik citaten mag helpen verzamelen voor de Happinez kalender. Die vind ik steeds meer in zogenaamd seculiere media, kranten, tijdschriften, blogs.

De kerken lopen leeg, maar de spirituele centra bloeien. En die brengen niet alleen exotische spiritualiteit; het is andersom, de spiritualiteit, de zingeving en betekenisverlening die wij importeren uit verre landen is gemeengoed geworden, gedemocratiseerd en geglobaliseerd. Net zoals boeddhabeeldjes in massaproductie bij de Blokker staan, kunnen we tegenwoordig allemaal kennis nemen van en deelnemen aan het mooiste, het diepzinnigste en het meest verbindende wat er te beleven valt op spiritueel en religieus gebied. We leven niet alleen materieel, maar ook spiritueel in de rijkste periode die er ooit, waar dan ook, in de wereldgeschiedenis, geweest is.

Laten we niet zeuren over krimpend aanbod of klagen over kerkarmoe. Laten we volop genieten van en delen in de overvloed aan betekenisvolle momenten.

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross