Steun ons

Baan je een weg voor de Heer

6 december 2017
3 minuten

Al is het dan geen voorjaar. Haar milde opruimwoede past wel bij de tijd van het jaar, vindt Marga Haas.  Bij advent - tijd van verwachting - hoort een opruiming. "Baan voor de Heer een weg door de woestijn, effen in de wildernis een pad voor onze God", schrijft Jesaja.

Door Marga Haas

Bij Jesaja 40,3

De laatste weken word ik gedreven door een milde opruimwoede. Ik werk de fotoboeken van de kinderen bij. Ik onderwerp de boekenkast aan een strenge selectie. Tussendoor blader ik stapels supermarktmagazines door, knip recepten die ik wil bewaren uit en gooi de tijdschriften bij het oud papier. En van oude opdrachten en interviews kunnen de verslagen en aantekeningen best weg. Heerlijk.

Heerlijk, ja. Maar het verbaast me ook. Wat is het ineens dat al het overbodige mijn werkkamer uit moet, het huis uit moet? Was er een kritische grens bereikt en reageer ik daarop? Aan de tijd van het jaar zal het niet liggen – opruimen is meer iets van het voorjaar.

Baan een weg

Toch klopt het. "Baan voor de Heer een weg door de woestijn, effen in de wildernis een pad voor onze God", schrijft Jesaja. Een tekst die in de tijd van advent, de tijd van verwachting zeer op zijn plek is. Ik zie het levendig voor me. Baan een weg, effen een pad – verwijder alle obstakels, zorg dat er de mogelijkheid is om intrede te doen, maak plaats voor de komst van het kerstkind. Maak ruimte, maak ruimte, maak ruimte. Dat is waartoe je hier opgeroepen wordt.

U begrijpt: God zal zich niet laten tegenhouden door een stapel AllerHandes. Maar wel door allerlei ouds, dat ik wil vasthouden, niet weg durf te doen of waar ik me aan gehecht heb. Uitspraken van anderen over mij, die aan me blijven kleven. De verwachtingen die ik van mezelf heb, de beelden van mezelf die ik moet waarmaken. Het voortdurende gevoel dat ik moet bewijzen dat ik de moeite waard ben. Wil ik dat het kerstkind intrede doet in mijn leven, zal ik er ruimte voor moeten maken. Wil ik dat God een serieuze rol speelt in mijn bestaan, dan zal ik tijd en aandacht moeten reserveren. Wil ik voor een tijd een plaats zijn van God, dan moet ik leeg worden van andere dingen.

Advent – tijd voor een inwendige najaarsschoonmaak!


Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie:
www.margahaas.nl

Vrijdag 15 december – Eckhart-avond – Bennekom
Een kennismaking met het werk van Meester Eckhart met ruim de tijd om in meditatieve sfeer citaten uit zijn werk te ondergaan. Vrijdag 15 december, 20.00-22.00 uur, De Ontmoeting, Emmalaan 1, Bennekom. Toegang: € 10,-; opgave niet nodig.

Vanaf donderdag 11 januari – The Spiritual Life – Middelburg
"Our attention to the spiritual dimension or our neglect of it makes no difference to that world; but it makes every difference to us. For our lives are not real, not complete, until they are based on a certain conscious correspondence with it." ["Onze aandacht voor de spirituele dimensie of onze verwaarlozing ervan maakt voor die wereld geen verschil, maar voor ons maakt het alle verschil, want ons leven is niet echt, niet compleet, totdat het gebaseerd is op een zekere bewuste overeenstemming ermee."]
Evelyn Underhill (Verenigd Koninkrijk, 1875-1941) was een veelgelezen en gewaardeerd schrijfster over christelijke mystiek. Haar boekje The Spiritual Life is een verzameling van vier radiotoespraken over dit onderwerp. Makkelijk toegankelijk, maar zeer voedzaam.
Donderdag 11, 18 en 25 januari en 1 en 8 februari, 19.30-21.30 uur, Middelburg. Meer info: www.margahaas.nl

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

1 2 3 25

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 15

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross