In de roman 'Arthur's pelgrimage' onderzoekt Wouter ter Braake de uitdagingen van het leven als ware het de stappen van de held die gehoor geeft aan de oproep om onbekende paden te verkennen. Wat zijn de patronen in zo'n ontdekkingsreis? Waarmee wordt de held geconfronteerd en waartoe uitgedaagd?

Arthur’s Pelgrimage is een spirituele roman van Wouter ter Braake. Het is een verhaal over een gejaagde en gefrustreerde man. Een levenscrisis onthult een fundamenteel gat in zijn ziel, een gat dat mede uitgehold is door levenspijnen en jeugdtrauma’s. In Arthur herkennen we de door succes en materie gedreven westerse mens. Het verhaal van Arthur beschrijft een ontdekkingsreis langs vreemde steden en verre streken. Tegelijkertijd is het een innerlijke ontdekkingsreis. Tijdens deze innerlijke ontdekkingsreis leert Arthur om pijn in de ogen te kijken en vragen te stellen over 'het zijn an sich'. In contacten met uiteenlopende mensen, met enkele leermeesters en in dromen en visioenen vindt hij stukje bij beetje antwoorden op existentiële vragen.

Het is een verhaal over alledaagse worstelingen met het leven. Het verhaal vertelt hoe psychologie in combinatie met spirituele ontdekkingen de ziel tot rust kan brengen. En in die rust leert Arthur dat er achter de zichtbare wereld een andere werkelijkheid verscholen gaat.

Op de achtergrond van de roman speelt de psychologie van het heldenverhaal, zoals die naar voren is gebracht in de analytische psychologie van Carl Gustav Jung (1875-1961) en door literatuurwetenschapper Joseph Campbell (1904-1987). Campbell was een groot kenner van heldenverhalen en de psychologie daarachter. Hij heeft zich diepgaand laten inspireren door de opvatting van Jung dat het individuatieproces, het proces van zelfverwerkelijking, een heldenverhaal is en door diens zienswijze dat de levensreis bedoeld is om 'te worden wie je bent'.

Campbell ontdekte:

"De stap naar het onbekende leidt naar verborgen delen van je bewustzijn. Je wordt geconfronteerd met angst, pijn, verdriet, boosheid en andere emoties die je ontwikkeling blokkeren. Bijna altijd vraagt de confrontatie met het onbekende om het sterven van de oude ego-persoonlijkheid en om het loslaten van overtuigingen en denkpatronen die je belemmeren om voluit en vrij te leven en op een waarachtige wijze van betekenis te zijn voor de gemeenschap".

Over de schrijver

Wouter ter Braake is verhalenverteller, schrijver en dichter. Zijn diepste drijfveer is het om essenties achter gebeurtenissen en ontwikkelingen bloot te leggen. Hij beschrijft onder andere in romanvorm levensverhalen. Zijn vertellingen zijn geen opsommingen van feitelijkheden en data, maar brengen inzichten en gezichtspunten aan het licht die voorheen verborgen bleven in de sluiers van het onderbewuste. Zijn verhalen en zijn gedichten brengen op een herkenbare wijze psychologische en spirituele inzichten in beeld.

Boekpresentatie

De boekpresentatie van Arthur’s Pelgrimage door uitgeverij Van Warven vindt plaats op zondagmiddag 26 november 2023. De middag kent een interactief programma met een inleiding van de schrijver en van Anne Pauen van het Instituut voor wijsgerige dieptepsychologie. Anne Pauen brengt de psychologie van C. G. Jung en de Indiase Vedanta filosofie bijeen. Uitgever Rinus van Warven verbindt de verhalen met vragen, belevingen en reacties van de bezoekers en zal verdiepende vragen stellen aan beide inleiders. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door songs van Jan Duindam.

Locatie: Blok0180, Haarspitswei 9, Barendrecht (ruime parkeergelegenheid; gratis). Alle belangstellenden zijn van harte welkom, deelname gratis. Inloop vanaf 13.45 uur, het programma duurt van 14.15 tot 16.00 uur met nazit tot 17.00 uur.  Aub vooraf aanmelden via: [email protected] onder vermelding van het aantal personen waarmee je wilt komen.


Van Wouter ter Braake verscheen eerder bij uitgeverij Van Warven:

Dichter bij de Ziel. Poëtische mijmeringen
Annigje Opdevelde. De helende kracht van verhalen
Zinvol ouder worden, zin in oud zijn (e-book).

 

 

Trakteer de redactie op een kopje koffie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.