Steun ons

Annemiek Schrijver ontmoet Marinus van den Berg

23 maart 2016
1 minuut
<p align=right> Foto NCRV</p>

Foto NCRV

Marinus van den Berg was afgelopen zondag 20 maart 2016 te gast in het NCRV-programma De Verwondering. In het programma ontmoet Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities en met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Geestelijk verzorger Van den Berg schrijft regelmatig bijdragen voor de Bezieling.

Als geestelijk verzorger is zijn specialiteit: het begeleiden van stervenden en rouwenden. Volgens Marinus van den Berg leunt de hedendaagse omgang met afscheid en dood te veel op de gedachte dat het leven maakbaar is: “Als iemand lijdt, willen we dat meteen oplossen, want het moet vooral zo snel mogelijk over zijn. Lijden is taboe.” Zelf laat Van den Berg zich in het contact met de kwetsbare ander liever leiden door het inzicht dat het zware wordt verlicht door het zware aan te kijken. Aandacht is daarbij van wezenlijk belang: als oudste zoon uit een katholiek gezin met veertien kinderen weet Van den Berg uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er tijd wordt vrijgemaakt om je naaste te ‘beluisteren’.

Marinus van den Berg (1947) schreef tientallen boeken over de omgang met rouw en dood. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn betrokkenheid bij de uitvaart van Tim Ribberink, die in 2012 zelfmoord pleegde omdat hij werd gepest.

Zie hier het video-interview met Marinus van den Berg

Bron KRO-NCRV

Reacties

 1. Beste,
  Vol bewondering, en ontroering heb ik de aflevering met Marinus van den Berg van de Verwondering verschillende malen gezien.
  Wat een bijzonder en mooi mens is hij, zo zonder oordeel en liefdevol en oprecht.
  Hij heeft mij geraakt en geinspireerd, en ik herkende veel in wat hij vertelde.
  Een prachtig intervieuw en natuurlijk ook dankzij Annemiek Schrijver.
  Erg bedankt hiervoor!
  Een hartelijke groet van Heleen

 2. Wat is Marinus van de Berg een mooi mens. De 'waarheden' die hij zo helder in eenvoudige woorden kan zeggen. De aandacht en liefde die hij uitstraalt voor de medemens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross