Steun ons

Anders gaan kijken - Kinderpardon

21 januari 2019
4 minuten
Kerkasiel in Bethelkerk, Den Haag (Foto uit videoreportage Omroepwest.nl)
Kerkasiel in Bethelkerk, Den Haag (Foto uit videoreportage Omroepwest.nl)

Je kunt op weg gaan en hetzelfde thuiskomen als dat je vertrok. Maar ook kun je onderweg dingen tegenkomen waardoor je anders gaat zien. "Ik hoop", zegt Marinus van den Berg, "dat zij die de macht hebben kunnen zeggen: "Pardon, we zijn anders gaan kijken en denken." 

Door Marinus van den Berg

Godsdienst is gastdienst. Deze zin nam ik mee uit de Geertekerk in Utrecht waar Frits de Lange sprak. Hij hield, namens de Raad van Kerken, de Oecumelezing over pelgrimage. De Lange is hoogleraar en dominee, ethicus en schrijver, onder meer van het boek Heilige Onrust, Een pelgrimage naar het hart van religie. Daarin hanteert hij de reis van de pelgrim als model voor de zoektocht van veel hedendaagse mensen, gelovig of niet, 'naar iets groters en sterkers dan zij zelf'.

Meer gezien

Al jaren hangt het gedicht Bericht aan de reiziger van Gerrit Kromrij in mijn toilet. Komrij maakte het onderscheid tussen hen die als blinden heen en weer reizen en thuiskomen zoals ze gegaan zijn en hen die anders thuiskomen met nieuwe dromen. Ze hebben onderweg meer gezien.

Kromrij laat het aan de lezer om in te vullen over welke dromen het gaat. Je kunt onderweg ineens een mooi nieuw huis zien en gaan dromen van een eigen nieuw huis met een mooi vergezicht over de polder om maar iets te noemen. De huizenprijzen schijnen weer wat minder oververhit te raken.

Maar er zijn ook dromen zoals die van dominee Maarten Luther King die mensen uit hun huizen lokte en een lange mars naar Washington liet ondernemen. “Zet de deuren open….” adviseerde een predikant in de universiteitskapel van Yale. Dat is zo'n vijftig jaar geleden en nog altijd is voor teveel mensen de droom van King niet in vervulling gegaan.

Cynisch

Meer dan ooit verlaten mensen hun land voor een betere toekomst elders of moeten mensen gaan vanwege armoede, oorlog en bedreiging om een schuilplaats te vinden. De wereld van nu kan cynisch stemmen of berustend: armen, opgejaagden en oorlog zal er altijd zijn. Je kunt zelfs denken dat God het zo gewild heeft. Ook armoede kan vergeestelijkt worden om de pijn en de verantwoordelijkheid niet te zien of je te beperken tot wat girale giften die automatisch worden afgeschreven, al of niet belastingaftrekbaar. Zie eens hoe goed we het hebben en hoe goed we zijn, zelfgenoegzaamheid die alleen het eigen heil beoogt.

Er zijn genoeg zelfgenoegzame reizigers, maar reizigers zijn nog geen pelgrims. In een wereldlijke wereld zien we onszelf of een ander niet zo snel als een pelgrim. Dat klinkt als een taak uit een voorbije wereld en tegelijk kan deze metafoor tot de verbeelding spreken. Je hoeft niet de Camino, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, te lopen om pelgrim te zijn. Je kunt ook thuis pelgrim zijn als ik Frits de Lange goed heb verstaan.

Je kunt heel verschillend naar het journaal kijken of de krant lezen. Je kunt geraakt worden en onrustig worden, anders naar mensen gaan kijken en je anders gaan gedragen. Je kunt de vreemde ander als een gast gaan zien. Je kunt in die gast een ander gezicht gaan zien die door geen fotograaf of portretschilder vast te leggen is.

Bethelkerk

Het was vandaag een dag met zon na de regen en de hagel, maar de wegen waren glad. Ook zon kan schijn zijn. Er waren meerdere ongelukken op de weg. Ik had naar de Bethelkerk in De Haag willen gaan, waar drie jongeren en hun ouders schuilen en gegijzeld worden. Maar ik zag ineens dat Frits de Lange zou spreken over dat pelgrimeren en besloot tot een omweg: vandaag naar de Geertekerk en morgen of zondag naar de Bethelkerk, waar dag en nacht kerkdienst is om de zogenaamde pardonkinderen te behoeden. Al tienduizend mensen uit het hele land zijn erheen gegaan. Allemaal mensen die van binnenuit beseffen dat godsdienst gastdienst is.

De ander, van wie je een beeld (vooroordeel) hebt, gaan zien als een gast die geen last is maar een geschenk, vraagt elke dag om een innerlijke tocht. “Hoe verder van huis, hoe langer de weg terug", dichte de Utrechtse dichter Crone. Je kunt ver van je hart raken, maar een vreemde gast kan je onverwacht thuis brengen.

Pardon

God raakt je in de vreemde gast anders aan dan het beeld dat je van God hebt. Ik hoop dat de aanhoudende stroom van pelgrims naar die kerk, met ook die bijzondere Madonna del Mare Nostrum, niet meer lang hoeft door te gaan en dat er een doorbraak komt in wat de pardonregeling heet. Ik hoop dat zij die de macht hebben kunnen zeggen: "Pardon, we zijn anders gaan kijken en denken." Godsdienst die gastdienst is, gaat het verschil maken.

----------------

De Oecumenelezing van Frits de Lange is te vinden op de website van de Raad van Kerken

Het boek Heilige Onrust, Een pelgrimage naar het hart van religie, verscheen bij uitgeverij Ten Have, 2017, 172 blz., € 18,50.

Zie videoreportage van Omroepwest.nl over kerkasiel in Bethelkerk, Den Haag.

 

 

 

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross