Steun ons

'Andere mensen' in plaats van 'mijn dingen' - gouden regel voor een gelukkiger leven

27 januari 2015
2 minuten

In het kader van de maand van de spiritualiteit (over het gelukkige lichaam, tot 8 februari) volgt hier een ‘kijktip’ over geluk. Op NPO-Spirit is een ouder KRO-programma (uit 2010) te bekijken, getiteld: 21 manieren om gelukkig te worden. Presentator Ari Boomsma bespreekt het onderwerp met drie gasten.

Het programma is serieuzer dan de titel doet vermoeden. De gasten zijn deskundig en spreken weloverwogen. Het gaat om de Vlaamse schrijver en journalist Leo Bormans die duizenden onderzoeken naar geluk, wereldwijd , met elkaar heeft vergeleken. Daarnaast nemen deel: hoogleraar sociale psycholoog Roos Vonk en filosofe Joke Hermsen. Boomsma houdt de vaart er goed in en er is bijna een uur voor het programma uitgetrokken, waardoor er heel wat aan bod komt.

Een stappenplan of recept om gelukkig te worden bestaat er natuurlijk niet. De maakbaarheid van geluk, die de titel van het programma suggereert, wordt in het programma zelf weersproken. Toch zijn er wel een aantal wijsheden te verkondigen. Zo blijkt er een sterk verband te bestaan tussen een positieve, optimistische levenshouding en de ervaring van geluk. En gevraagd naar de belangrijkste gouden regel voor een gelukkig leven weet Leo Bormans zijn advies zelfs in twee woorden samen te vatten: ‘andere mensen’. Heb oog voor ‘andere mensen’, meer dan voor ‘mijn dingen’. Tips van de andere gasten? Roos Vonk bepleit het recht op verdriet: accepteer dat je leven niet altijd geweldig is. En gesteld voor het dilemma ratio of gevoel kiest Joke Hermsen uiteindelijk voor het laatste. Intuïtie of het volgen van je hart is vaak de betere gids bij het nemen van beslissingen dan het rationeel plussen en minnen van de voor- en nadelen van een keuze.

Bron: www.npospirit.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross