Steun ons

Amen

13 mei 2022
2 minuten

Het leven beamen, 'ja-zeggen' tegen het leven, is een belangrijke grondhouding, betoogt Lisette Thooft. "Dat wil absoluut niet zeggen dat ik het allemaal wel best vind, of dat ik niet mag protesteren tegen onrecht." Veranderen gaat beter als je je innerlijk verzet laat varen. 

Door Lisette Thooft

Het allerbelangrijkste woord uit de hele religieuze literatuur is natuurlijk Amen. Het zij zo. Waarachtig. Een bevestiging van wat er is. Eigenlijk het enige woord dat je hoeft te onthouden.

Er zijn vast proefschriften over geschreven en die heb ik niet gelezen, maar ik wil er toch over meepraten. Ik denk dat er in Amen zoveel zit:

  • Tja, het is wat het is
  • De mens wikt, God beschikt
  • Ik ontspan in de realiteit.

Dat wil absoluut niet zeggen dat ik het allemaal wel best vind, of dat ik niet mag protesteren tegen onrecht, of dat ik pijn en ongemak niet pijnlijk en ongemakkelijk zou mogen vinden.

Het is niet of-of maar en-en. Ik kan de omstandigheden lastig vinden, pijnlijk, een uitdaging, hoe je het ook noemt, en toch tegelijkertijd erkennen: zo is het nu, ik had een ander plan maar dit is wat het leven mij brengt, ik kan niet anders dan erkennen dat het nu is zoals het is en ik laat mijn innerlijke verzet varen. Ik geef mijn toestemming voor de werkelijkheid zoals die op dit moment is, zelfs al zal ik vervolgens alles doen wat ik kan om het beter te maken

Er zijn volgens psychologen vier basis-emoties, de vier B’s: je bent blij, boos, bedroefd of bang. Maar die zijn niet gelijkwaardig. Blijdschap en droefenis zijn onze emotionele manieren om JA te zeggen tegen het leven. Blijdschap spreekt vanzelf, maar bedroefdheid is ook een JA: je ontspant in je hartepijn, je laat je tranen stromen.

Bij angst en boosheid zeg je eigenlijk NEE. Het mag niet zo zijn, het had anders moeten lopen, je duwt en trekt aan het weefsel van het zijn, of je wilt ervoor weglopen.

Er wordt vaak gezegd dat een situatie pas kan veranderen als je hem helemaal accepteert. Als je stopt met duwen of trekken of weglopen, als je tot rust komt en ontspant. Als je innerlijk Amen zegt, eigenlijk.

Zo is het. En het mag zo zijn, van mij.

 

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. Zeer waardevol. . Vele mensen leven gebukt onder vele lasten. . Je kan er leren mee omgaan en beamen. Dan pas kom je tot dieper en voller leven. .niet eenvoudig maar zeker het proberen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross