Steun ons

Als een last

24 april 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de dood. "Zodra mensen erachter komen hoe ik heet, willen ze niks meer met me te maken hebben."

Door Paulien van Bohemen

Ik ben geen ruziezoeker. Toch mogen ze me niet. Buren groeten me vrijwel nooit, kijken weg als ze me zien en lopen met een grote boog om me heen. Ik krijg nauwelijks visite. Voor buurtfeesten krijg ik nooit een uitnodiging. Ze praten over me, zeggen tegen elkaar dat ze uit mijn buurt moeten blijven. Maar bedreigen doen ze me niet. Want uiteindelijk zijn de meesten bang voor me. Zogezegd woon ik hier wel veilig.

Ach ja, ik probeer er het beste van te maken, want verhuizen heeft geen zin. Overal is het hetzelfde liedje. Zodra mensen erachter komen hoe ik heet (Dood) willen ze niks meer met me te maken hebben. Dus schoffel ik maar wat in mijn achtertuintje en geniet ik van het opkomend groen.

Weet je wat het is? Er komt voor de álle buren eens de dag dat ze niet meer om me heen kunnen. Dat ik onomkeerbaar hun huis binnenkom. Zachtjes, plotseling of met geweld. Ik ben geen dreigement, ik ben realiteit. Dat ben ik, de dood. Dat ik onontkoombaar ben, creëert twee soorten mensen. Ten eerste de mensen die mij stug blijven negeren. Zij, die hardnekkig doen alsof ik er niet ben en daar alle energie in steken. Zij sluiten hun ogen. Dat zijn er veel, dat zijn de meesten.
De tweede groep mensen snijdt mij weg uit hun leven, omdat ze niks van me begrijpen. Ze hebben me weleens gezien, bij andere mensen, maar weten niet wat ze met me aan moeten. Onwetend en angstig duwen ze mij weg. Door hun wimpers gluren ze naar me, om vervolgens snel hun ogen te sluiten. Ook hier zijn er velen van.

Maar, maar. De uitzondering op de regel is een handjevol mensen, dat mij min of meer accepteert. Héél af en toe kom ik ze tegen. Buurtjes, die niet zitten te wachten op een buurman als ik, maar zich realiseren, dat ze wel met me moeten samenleven. Omdat ik niet wegga. Die dappere buren groeten mij, een enkele durfal komt één keertje op de koffie. Er zijn een paar mensen, die me recht in de ogen durven kijken.

Deze wijze buurgenoten beseffen: als je pertinent geen contact wil met je buurman, zal je ‘m vroeg of laat als een last gaan beschouwen.

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross