Steun ons

Als bubbels elkaar raken

Annemarie van Diepen-Scheerboom mengde zich via Facebook in de discussie over 2G en dat heeft ze geweten. "Dit werd mij niet door iedereen in dank afgenomen." Wat gebeurt er wanneer twee bubbels elkaar raken?

Soms heb je weleens van die situaties waarin je denkt: dit kan niet goed zijn. Ik had dat laatst bij de discussie over 2G: testen zou afvallen als escape voor ongevaccineerden. Door zich te laten testen kunnen zij toch binnenkomen in een café, restaurant, of museum. 2G zet een streep door die mogelijkheid. Ik dacht oprecht: dit kan niet goed zijn? Op die manier sluit je een hele groep buiten.

Ik wil hier niet de 2G-discussie nog eens dunnetjes overdoen. Waar het mij nu omgaat: wat doe je met situaties die je verontwaardiging oproepen? En hoe reageren anderen daar weer op?

Aandacht vragen

Er zijn natuurlijk vele opties, ik noem er twee: 1) Je kunt de boel de boel laten en je verontwaardiging inslikken, of 2) Je kunt doen wat binnen je bereik ligt en aandacht vragen voor de gevolgen van, in mijn geval, een 2G-beleid. Ik ging voor het laatste. Ik zette mijn eigen beperkte mogelijkheden in om binnen mijn reikwijdte de 2G-situatie te belichten. En dat heb ik geweten. Dit werd mij niet door iedereen in dank afgenomen.

Ik koos voor het medium Facebook om mijn boodschap uit te dragen. In coronatijd spreek je nu eenmaal geen groepen meer en ik was nogal optimistisch over de bereidheid van mijn Facebookvrienden om een respectvol gesprek aan te gaan. Wat bleek? Een paar vrienden waren niet gecharmeerd van mijn bericht en lieten dat op niet mis te verstane wijze blijken. Op pogingen om in gesprek te gaan, werd soms afwijzend of niet gereageerd. Of erger: men vulde in wat mijn visie zou zijn en werd vervolgens heel boos vanwege die eigen invulling.

Knoop in mijn maag

Nee, dit zijn niet bepaald situaties waarvan je denkt: joepie, nu zal ik eens even gezellig gaan antwoorden. Ik opende soms met een knoop in mijn maag mijn Facebookpagina. Wat zou er dit keer nou weer voor narigheid geschreven staan? Vaak toetste ik nog of mijn bericht niet zijn doel voorbijschoot: 2G onder de aandacht brengen. Inmiddels ging het vooral om het voorbeeld dat ik gebruikt had. En nee, ik had ongevaccineerden niet vergeleken met de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog (hoewel ik van mening ben dat WOII en andere grote historische gebeurtenissen ons zeker lessen te leren hebben. Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog sluit ik daarom niet per definitie uit). Nee, mijn vergelijking betrof de 'regenbooggemeenschap' en het leed dat deze groep ondervindt van maatschappelijke uitsluiting.

Mijn bericht staat nog steeds op Facebook. Inmiddels heeft mijn bemoeienis er een doel bij gekregen: mijn post is ook leermateriaal voor wie benieuwd is naar wat er gebeurt als twee bubbels op elkaar botsen. Ik heb er zelf in ieder geval veel van geleerd. Als ik het nog een keer over mocht doen, zou ik sommige dingen zeker anders doen. Je kan er moedeloos van worden of voortaan maar je mond houden. Maar je kan ook blij zijn: ik heb weer wat geleerd en anderen misschien ook. Daarom: houd de moed erin! Want situaties die eerst vervelend lijken, kunnen een mooie crisiswinst met zich meebrengen.

 

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross