Steun ons

Derde Remonstrantse Tolerantielezing

29 September 2023
1 minuut

Derde Remonstrantse Tolerantielezing
De grenzen van democratische tolerantie

Op 29 september van 20.00 – 22.00 organiseren de Remonstranten voor de derde keer hun Tolerantielezing, dit keer in de Remonstrantse kerk van Naarden-Bussum, Koningslaan 2b in Bussum. De lezing wordt gehouden door Bastiaan Rijpkema, onder meer bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid op de Uytenbogaert-Leerstoel aan de Universiteit Leiden. Toegang is gratis. Opgave via onze webshop: www.remonstranten.nl/webshop

Dit jaar valt de Remonstrantse Tolerantielezing samen met de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. In die verkiezingen zouden de grenzen van democratische tolerantie zomaar eens een belangrijk thema kunnen worden: er is debat over het weerbaar maken van onze democratie en ook partijverboden worden genoemd.

Bastiaan Rijpkema gaat op 29 september met ons in gesprek over democratische zelfverdediging. Waar liggen de grenzen van wat een democratie moet tolereren? Wanneer mag een democratie ingrijpen en hoe? Wat voor houding vraagt het verdedigen van tolerantie van politici? Rijpkema zal laten zien hoe in het denken over weerbare democratie vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw geprobeerd is antwoorden te formuleren op deze vragen. Antwoorden die ook nu nog relevant zijn, zeker in verkiezingstijd.

Bastiaan Rijpkema is onder meer bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid op de Uytenbogaert-Leerstoel aan de Universiteit Leiden en houdt zich bezig met filosofische en juridische vragen rondom tolerantie. Zijn bekendste boek is ‘Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie’ (2015). Vorig jaar publiceerde hij samen met Afshin Ellian en een groot aantal experts ‘Een nieuw commentaar op de Grondwet’. Rijpkema verzorgt voor De Groene Amsterdammer de politieke wisselcolumn ‘In Den Haag’.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van Agenda & Tips

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross