Steun ons

Afhankelijk van Gods liefde

Er is weten en weten. Dat je geliefd ben door God, ook al ben je niet perfect, dat had Annemarie Scheerboom wel vaker gehoord. Maar nu ze een 90-daags vastenprogramma volgt  samen met andere vrouwen (via Magnificat 90) ervaart ze het ook werkelijk. 

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Het duurt nog een tijdje voordat de vastentijd begint, maar ik ben er inmiddels al even mee bezig. Niet zomaar uit mezelf, maar omdat ik door een vriendin uit de kerk uitgenodigd was voor Magnificat 90. Dit is een 90-daags programma voor vrouwen (de mannelijke tegenhanger is Exodus 90) ontstaan vanuit een diep verlangen te groeien in liefdesrelatie met God. Heel concreet in het dagelijks leven. En dat was precies wat ik nodig had. Als coach begeleid en ondersteun ik mensen in het onderscheiden van wat ze nou daadwerkelijk belangrijk vinden. Ik merkte dat ik het zelf ook wel weer eens kon gebruiken om goed binnenstebuiten gekeerd te worden. Daar helpt dit programma uitstekend bij.

Gewapend met een boek Geloven in liefde over het leven van de heilige Thérèse van Lisieux en de Journal, de gids op deze 90-daagse reis, ben ik op weg gegaan. Na een tijdje ging ik beseffen hoe sterk ik afhankelijk ben. Niet van de dingen die ik normaal gesproken in mijn dagelijks leven gebruik, maar van God. Nou klinkt dat wel heel erg afgezaagd, daarom wil ik ook graag benadrukken dat ik het nu pas besef. Ja, ik heb al talloze keren gehoord dat het zo is, maar door dit programma te volgen, ervaar ik het ook daadwerkelijk.

Een voorbeeld: als ik een beetje overprikkeld raakte (en dat kan al best snel in een klein huisje met vier kleine kinderen) schoot ik in een verdedigingsmodus. Geen gezellige staat van zijn, want het hield in dat ik kortaf werd en een kort lontje kreeg. Dit zorgde ervoor dat het voor de kinderen duidelijk was dat ze niet meer veel van me hoefden te verwachten en dat ze hun heil maar even bij elkaar, of bij hun papa als hij er was, moesten zoeken.

Maar nu komt het: ook in mijn kwetsbaarheid ben ik dus geliefd door God. Als ik me niet top voel, mag ik dat nu van mezelf accepteren. Ik mag van mezelf hulp vragen. Ik hoef voor het beeld dat anderen van mij hebben niet sterk te zijn. Geen perfecte moeder. En ja ja, dat hebben jullie vast ook allemaal wel eens gehoord, 'jezelf accepteren in je kwetsbare kanten', en ikzelf natuurlijk ook in overvloed. Maar door zo’n programma te volgen - of  misschien ook wel door ‘normaal’ te vasten - ga je zo'n inzicht toch dieper beseffen: aan den lijve ondervinden.

Geen idee eigenlijk wanneer de vastentijd dit jaar officieel begint. Gelukkig is dat niet erg, want ik ben toch wel geliefd door God. En u ook. Wij allemaal. Maar ik wens u wel alvast een goede vastentijd.


Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross