Steun ons

Advent: ‘verwachten-zonder-wachten’

5 december 2023
3 minuten

Het is fijn wanneer er een helper op je pad komt, of het nu een therapeut, een engel of de kapper is. Kun je ook zelf iets doen om je psychisch en spiritueel te ontwikkelen? Soms gaat dat indirect: je kunt niet zelf 'soepel maken wat verstard is', maar misschien kun je inkeren en obstakels wegnemen en zo verwachten zonder te wachten. 

Door Vincent Duindam

Een jongen belt de kapster. Hij wil graag geknipt worden, maar hij durft niet over straat. Geen probleem, dan kom ik naar jou toe. Als zij hem thuis geknipt heeft, spreken ze af dat hij de volgende keer toch via de straat naar haar probeert toe te gaan. Hij appt als hij vertrekt. Na een paar keer oefenen, lukt dit. En zij heeft nog een tip: ga anders met je telefoon de straat op, maak foto’s, dan staat er nog even iets veiligs tussen jou en de straat in. Ook dat gaat na een tijdje goed. Inmiddels is hij van zijn straatangst af en maakt hij prachtige foto’s.

Deze kapster helpt ook andere mensen, waar een psychotherapeut vaak niets bereikt heeft. Dan zegt ze: kom om 18.00 uur terug naar de zaak, dan praten we even verder.

Zo verandert een kapsalon eigenlijk in een Magic Shop - wat gebeurt hier?

Iets wat vast zat is geopend. In religieuze taal denk ik aan de werking van de Heilige Geest, zoals in het oude Pinkstergebed:

Maak soepel wat verstard is,
verwarm wat verkild is,
richt wat verdwaald is.

Niet rechtstreeks

Moet je gewoon geluk hebben - met een goede therapeut, kapster, engel of goeroe op je pad? Of kun je zelf ook iets doen?

Als we op Perron ¾ staan van King's Cross Station in Londen, kunnen we dan dwars door de muur heen springen, net zoals Harry Potter? Ligt er een land achter de kleerkast, zoals Narnia? Of kunnen we heel hard roepen: 'Sesam, open U!', om de schat te vinden?

We kunnen meestal niet rechtstreeks de omstandigheden creëren die we graag zouden willen. We kunnen de ruimte niet zelf openen. We kunnen wel obstakels verwijderen. Bijvoorbeeld door alerter te worden, aanweziger te zijn, minder in gedachten af te dwalen. En dan komt het moment dat je opeens de telefoon pakt en de kapster belt.

In spirituele kringen wordt wel gezegd: je komt je goeroe tegen op het moment dat je er klaar voor bent. En in de Bijbel lezen we: 'Bidt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden. (Matteüs 7,7-11)

Dit betekent dat we binnen moeten beginnen. We kloppen op de deur van onze binnenkamer. Daar wordt op ons gewacht. Door naar binnen te keren en ons niet uit te leveren aan de uiterlijke omstandigheden, ontstaat er innerlijke ruimte. Vanuit die plek kunnen we met een ander perspectief naar de wereld kijken. En kunnen we openingen zien. Er is dan minder haast, minder hectiek, minder craving (hunkering).

We verlangen misschien nog steeds wat we verlangen, maar nu vanuit een plek waar al rust is, waar we al thuis zijn. Wat we zo graag wilden (veranderen) drukt minder zwaar op ons. En daardoor, door dat andere perspectief en verbinding met de plek waar we al compleet zijn, is de kans veel groter dat we alsnog krijgen wat we wilden. Dat gebeurt waar we op hoopten. Misschien wachten we nog steeds. Maar nu is het ‘wachten-zonder-wachten’. Je al vervuld voelen. En in aanwezigheid uitzien naar wat komen gaat.

Advent.

Vincent Duindam

Lees meer

Vincent Duindam (1958) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en geeft sinds 1982 les aan deze universiteit. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan de H.U., www.spso.nl en de Vrije Hogeschool. Hij doet onderzoek naar ouderschap, zorgende vaders, taakverdeling, relaties, mannelijkheid/vrouwelijkheid, en (echt)scheiding. Hij publiceerde elf boeken waaronder een proefschrift over ouderschap, een haikubundel over zijn dochters en boeken over relaties, ouderschap, opvoeding, onderwijs en spiritualiteit. Over deze onderwerpen verzorgt hij ook regelmatig lezingen en workshops en schrijft hij artikelen voor diverse media. Zijn meest recente boek is het “Spiritueel Zakboekje voor Professionals”.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross