Steun ons

Achter de schermen

14 augustus 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de mobiele telefoon. "Ik ben compleet verslaafd aan Mens."

Door Paulien van Bohemen

mobiele telefoon (de; m; meervoud: telefoons, ook wel mobiel(tje) of gsm) is een apparaat waarmee draadloos getelefoneerd kan worden met behulp van een netwerk van antennes

Ik ben het middelpunt van de belangstelling. Altijd en overal. Geen seconde ben ik alleen. Mens kijkt naar mij, alleen naar mij. Mens streelt mij. Vandaag was weer zo heerlijk. Al die momenten dat Mens mij oppakte en aanraakte. Ik ben de tel kwijt, zo vaak ben ik vastgehouden.

Eerst moest ik een geluidje maken om aandacht te krijgen. Nu hoef ik niet eens meer te kikken om gezien te worden. Mens kijkt toch wel naar me. Ik mag altijd mee, waarheen Mens ook gaat. De prachtigste landschappen, de verste vakanties, het mooiste museum; ik mag het meemaken. Als Mens een ander Mens ontmoet, word ik er ook altijd bij betrokken. Zelfs dan heeft Mens oog voor mij.

We zijn net terug van een concert. Kostte Mens een lieve duit om die idolen te zien. Nou ja, zien? Mens hield mij anderhalf uur in de lucht, zodat ik alles goed in me op kon nemen. Mens keek meer naar mij dan naar het podium.

Nu is het diep in de nacht. Mens slaapt, moe van het mij in de lucht houden. Ik voel me onrustig, hier onder Mens’ hoofdkussen. Wat als Mens morgenochtend plotseling niet meer naar me omkijkt? Wat ben ik dan nog? Ik kan niet zonder Mens. Oh lieve god, ik voel de paniek opkomen. Ik begin te trillen en dat betekent heus geen belletje of berichtje. Zweet breekt me uit hier onder het hoofdkussen. Ik voel het weer misgaan, net als vorige nacht en de nacht daarvoor. Angst welt op in mijn antenne en simkaart, in mijn batterij tot in al mijn metalen. Ik krijg geen lucht, ontplof hier bijna. Help! Overdag ben ik een hele pief. Maar nu, in de nacht, nu Mens slaapt en niet met mij bezig is, voel ik me hopeloos verloren. Ik ben compleet verslaafd aan Mens. Ik kan me een leven zonder Mens niet voorstellen. Wat als Mens mij in de steek laat? Achter de schermen zit een heel bang hart…

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross