Neplogo
31 januari 2022

Beste lezer,

Alstublieft! Hier weer een nieuwe serie artikelen, recent verschenen op de Bezieling.

Met hartelijke groet,

Team de Bezieling


Droomstoep

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de stoep. "Diep in mijn beton woont een mooie droom."

Auteur: Paulien van Bohemen
Droomstoep

Geen anderhalve meter afstand voor 'bubbels'

Geen anderhalve meter afstand voor 'bubbels'
Wie opgaat in zijn eigen bubbel kan makkelijk vergeten dat in die bubbels aan de overkant ook echte mensen wonen. Een pleidooi voor respectvolle discussie en werkelijke ontmoeting met andersdenkenden.

Auteur: Annemarie van Diepen

Kom en zie

Geloof heeft weinig te maken met taal, zegt Marga Haas. Eerder met ervaring, gevoel, overgave, waarnemen. Daarom kan geloof niet zonder persoonlijke inzet. "Wie wil geloven, zal zelf in beweging moeten komen."

Auteur: Marga Haas
Kom en zie

Meerstromenland als bedding voor ons (a)religieuze leven

Meerstromenland als bedding voor ons (a)religieuze leven
Ons leven en ons zoeken naar zingeving heeft vaak iets van een onstuimige rivier. De traditie geeft aan die rivier een bedding, niet dwingend maar toch. Dat is een van de beelden waarmee kerkhistoricus Peter Nissen de verhouding tussen vrijheid en bepaaldheid uiteenzet. Geloof is tegenwoordig veel meer een vrije keuze. Maar die keuze begint niet bij nul.

Auteur: Peter Nissen

Hoera, ik heb corona!

Voor en tegenstanders van vaccinatie vielen gezamenlijk over haar heen, toen Lisette Thooft op Facebook meldde dat ze 'hoera' corona had. De maatschappij is niet verdeeld in voor- en tegenstander van het coronabeleid maar in boos en niet-boos. Coronamaatregelen als homeopathisch medicijn.  

Auteur: Lisette Thooft
Hoera, ik heb corona!

Zenleraar Cuong Lu: “Het boeddhisme is vervreemd geraakt van Boeddha”

Zenleraar Cuong Lu: “Het boeddhisme is vervreemd geraakt van Boeddha”
“Dit boek laat zien hoe je de Boeddha in jezelf kunt herkennen”, zegt de Goudse zenleraar en schrijver Cuong Lu, auteur van ‘Boeddha in de bajes’, over zijn favoriete boek ‘In de voetsporen van de Boeddha’, een deels geïmproviseerde, deels op feiten gebaseerde biografie van de historische Boeddha door de Vietnamese boeddhistisch leraar Thich Nhat Hanh, die afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed.

Auteur: Cees Veltman

Vuurwerk niet verbieden, maar veiliger organiseren

Zelf is hij geen liefhebber. Maar vuurwerk verbieden? Marinus van den Berg pleit voor een zorgvuldig nadenken over de betekenis van rituelen. Vuurwerk hoort bij oud en nieuw, net als oliebollen en appelflappen. Oud en nieuw is een overgangsritueel. 'Geen leven zonder rituelen'. 

Auteur: Marinus van den Berg
Vuurwerk niet verbieden, maar veiliger organiseren

The Soldiers Leap - In en uit het strijdgewoel

The Soldiers Leap - In en uit het strijdgewoel
Soms moet je simpelweg het strijdtoneel van de (zelf)kritiek verlaten. De miraculeuze sprong van een Schotse soldaat (in 1689) is voor Vincent Duindam een mooie herinnering aan die mogelijkheid. Maar soms moeten we ook een sprong wagen om de confrontatie aan te gaan. Uiteindelijk gaat het om zelfkennis en vandaaruit om regie over je eigen leven.

Auteur: Vincent Duindam
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij