logo de bezieling online(jpg)
13 januari 2022

Beste lezer,

Graag bieden we u weer een serie artikelen aan die recent verschenen op de Bezieling.

Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

Overdenkingen - René Grotenhuis

Op 8 december overleed René Grotenhuis nadat in het voorjaar bij hem slokdarmkanker was geconstateerd. In aanloop naar een ingrijpende operatie schreef hij 16 korte overdenkingen. Ze worden twee aan twee in wekelijkse afleveringen op de Bezieling gepubliceerd, zoals bedoeld.

Auteur: René Grotenhuis

Naar overzicht van afleveringen
René Grotenhuis

De ecologie van Kerstmis

De ecologie van Kerstmis
Het was een flinke confrontatie, deze kerstperiode voor Erik Borgman. Terwijl hij al enige tijd steeds moedelozer raakte vanwege het onvermogen om de grote vragen waar wij voor staan aan de orde te stellen, hoorde hij de kerstverhalen. De ultieme redding is nu juist verbonden met verborgenheid en machteloosheid. Het zette een fundamentele reflectie in gang.

Lees verder

Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen: “De kerk moet naar de jongeren toe, niet andersom”

“Zomaar even een ontmoeting in een laagdrempelige kerk, waar je gewoon kunt binnenlopen. Even een schouder om op te kunnen steunen. Daar geloof ik erg in”, zegt de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen (23). Zij is masterstudent aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en behaalde de bachelors bedrijfskunde en theologie (cum laude). Zij werkt voor de Thomaskerk in Amsterdam en voor het online platform Holy Hub. Ze bepleit een bottom-up theologie en meer contacten tussen generaties.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen: “De kerk moet naar de jongeren toe, niet andersom”

Onrustig genieten van kunst

Onrustig genieten van kunst
Opnieuw lijkt de kunst in het Westen een nieuwe fase in te gaan. Juist vooruitstrevende kunst, die lange tijd als uiterst correct gold, is zeer ambivalent gebleken. Van me-too-onthullingen tot koloniale clichés. Het maakt genieten van kunst tweeslachtig, wat niet wegneemt dat kunst ons met nieuwe ogen kan laten kijken.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder

Dingen aan het woord - Nieuwjaar

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen. Aflevering één: het nieuwe jaar.

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder
Dingen aan het woord - Nieuwjaar

Blijde verwachting

Blijde verwachting
Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het een mooi moment om vooruit en terug te kijken, een moment ook om verhalen te delen. Wat staat er te gebeuren en wat is er niet allemaal gebeurd afgelopen jaar. Hartstikke leuk om te doen, zegt Annemarie van Diepen.

Auteur: Annemarie van Diepen

Lees verder

Ingewikkeld

Jezus is voor mij een letterlijk ingewikkelde kwestie geworden, zegt Marga Haas, ingepakt als hij is in woorden, meningen, beelden. "Mijn uitdaging: Jezus ont-wikkelen."

Auteur: Marga Haas

Lees verder
Ingewikkeld

Vrijer omgaan met normen en waarden

Vrijer omgaan met normen en waarden
We zijn vaak geneigd de omstandigheden (of de ander) de 'schuld' te geven van negatieve gevoelens die we ervaren. Maar vaak is het effectiever wat vrijer om te gaan met onze eigen - vaak onbewuste - oordelen. Het zijn onze oordelen die aan de situatie betekenis geven. In deze debatbijdrage denkt psycholoog Bert Henning deze gedachte radicaal door. "Moet je dan maar gewoon doen waar je zin in hebt? Ja, waarom niet."

Auteur: Bert Henning

Lees verder

Prikvertrouwen

Hoewel overtuigd antivaxer, heeft Lisette Thooft niet gestemd voor het woord van het jaar: 'prikspijt'. Vanuit haar deskundigheid als alternatief therapeut legt ze uit waarom. “Je lichaam kan die rommel echt wel aan.”

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder
Prikvertrouwen

Tegen de ontmoediging - Kerstoverweging

Tegen de ontmoediging - Kerstoverweging
"Het is niet moeilijk om ontmoedigd te raken. Het 'houd vol' vraagt om steeds meer adem", schrijft Marinus van den Berg. "In wachten kun je niet wonen", hoorde hij op de radio. Maar we lijken geen keuze te hebben. Enkele gedachten op weg naar Kerstmis.

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

Filosoof Stephan Huijboom: "Doorbreek schijntegenstellingen"

“Spiritualiteit is geen rozig sausje over ons leven, maar een bestaansvoorwaarde om de wereld om ons heen serieus te nemen. Daarvoor moeten we schijntegenstellingen doorbreken tussen mensen, andere dieren en alles om ons heen”, aldus Stephan Huijboom, filosoof en opiniemaker bij Apostolisch Genootschap, over een van zijn favoriete boeken ‘Het verlangen naar zin’ van Hans Alma.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
mb stephan huijboom c
De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.