Logo van de Bezieling
15 september 2022Beste lezer,

Hieronder treft u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.
Wij wensen u veel inspiratie en leesplezier.

Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

September

September is een overgangsmaand: het oude verdwijnt, terwijl het nieuwe nog op zich laat wachten. Je kunt in zo'n fase van 'liminaliteit' twee kanten op. Nostalgisch achterom kijken, of hoopvol vooruitzien, zoals Eric Corsius adviseert: "Blijf niet hangen in verleden en vaderland, maar grijp de magie van het nieuwe begin aan."

Auteur: Eric Corsius

Lees verder
September

Een vaste stek

Een vaste stek
In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de kamerplant. "Tof, dat ik er mag zijn te midden van jouw beweeglijke en snelle bestaan!"

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder

Mijn omaatje

In het katholieke geloof liggen het aardse leven en het eeuwige leven een beetje in elkaar verstrengeld. Soms zien we even hemelse glimpen, op ogenschijnlijk onbeduidende momenten. Bij het overlijden van haar oma kwamen bij Annemarie Scheerboom enkele van die momenten naar boven.

Auteur: Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees verder
Mijn omaatje

Sterrenhemel

Sterrenhemel
"Ik voel nog wel het dorre gras dat in mijn armen prikt, maar ik ben de arm en de grasspriet tegelijk." Soms kun je in een ruimer bewustzijn geraken, waarin zorgen en angsten weliswaar niet zomaar verdwijnen, maar wel relatiever blijken. "Ik zie ze voor wat ze zijn: tijdelijke bezetters van mijn ziel, die opkomen en weer zullen verdwijnen."

Auteur: Marga Haas

Lees verder

De leegte helen: wijsheid uit de Islam

De materiële wereld kan de existentiële leegte niet vullen. Daarvoor is de weg naar binnen belangrijk. Dat is iets anders dan je afkeren van de wereld: "De meest geliefde mensen bij Allah zijn degenen die het nuttigst zijn voor de mensen.” Praktische levenswijsheid vanuit de islam.

Auteur: Vincent Duindam

Lees verder
De leegte helen: wijsheid uit de Islam

Wat kun je doen?

Wat kun je doen?
Klik hier om media te bekijken.

‘Imprint’ is de nieuwe film van de Zweedse filmer Mattias Olsson, over projecten in Zweden die zich bezig houden met de transitie naar een schoner, rechtvaardiger wereld. Ontroerend, verheffend, inspirerend en bemoedigend, vond Lisette Thooft.

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder

Verlichting

Moet je voor de mystieke verlichting hard werken of is het een staat waarin we ons in wezen, maar meestal onbewust, al bevinden? Beide overtuiging kom je tegen in religieuze tradities, ook in de christelijke. Bert Henning opteert voor een combinatie van beide ideeën. "Jezus belichaamt voor mij de integratie van de sprong- en de procestheorie"

Auteur: Bert Henning

Lees verder
Verlichting

"Hoe was jouw vakantie dit jaar?"

"Hoe was jouw vakantie dit jaar?"
Vakantietijd kan een zware tijd zijn, een kwetsbare tijd ook, om verschillende redenen. We vertellen elkaar graag spannende verhalen. Maar laten we geen 'gewonde helden' spelen, suggereert Marinus van den Berg. Laat ook ruimte voor de kwetsbaarheid bij de vraag: 'Hoe was jouw vakantie?'

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

Mag ik dan bij jou

Margreet Sanders is geestelijk verzorger in een vrouwengevangenis. Ze schrijft verhalen over haar ervaringen daar. Zoals het verhaal van Anne-Jet*, die vertelt over haar moeder.  "Ik wil zo graag dat ze me liefheeft."

Auteur: Margreet Sanders

Lees verder
Mag ik dan bij jou

Geestelijk verzorger Madelinde Krantz: “Edith Eger leert je hoe je met ellende kunt omgaan”

Geestelijk verzorger Madelinde Krantz: “Edith Eger leert je hoe je met ellende kunt omgaan”
“Edith Eger beschrijft hoe je geen gevangene hoeft te worden van je sombere gedachten na iets verschrikkelijks te hebben meegemaakt en hoe je uit je slachtofferschap kunt stappen. Daar hebben we allemaal wat aan”, zegt geestelijk verzorger Madelinde Krantz uit Warnsveld over haar favoriete boek ’Het geschenk’ van de Amerikaanse psycholoog en Holocaustoverlevende Edith Eger.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder

Over ons

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.

Zie hier de gezichten achter de Bezieling.

Draag bij aan de Bezieling

Uw steun is zeer welkom. Alvast onze hartelijke dank!