Logo van de Bezieling
22 augustus 2023Beste lezer,

Graag bieden wij u weer een overzicht aan van de nieuwste artikelen op de Bezieling.Met hartelijke groet,

Team de Bezieling

De Geest niet hinderen

Ze kenden elkaar eigenlijk alleen van naam. Maar toen Erik Galle en Erik Borgman elkaar echt ontmoetten, onthulde zich een grote onderlinge affiniteit, al oriënteren ze zich op verschillende tradities in de kerk: Galle staat in de monastieke traditie, Borgman in de dominicaanse; de ene is spiritueel auteur en kunstenaar, de ander is een systematisch theoloog. Erik Borgman verkent de verwantschap en wat die volgens hem zegt.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder
De Geest niet hinderen

Trage vragen voor de rusteloze geest

Trage vragen voor de rusteloze geest
Er is sprake van een mentale epidemie onder jongeren. Keuzestress en prestatiedruk zijn direct aanwijsbare factoren. Daaraan ten grondslag ligt volgens  Wouter ter Braake een fundamenteler patroon: de materialistische ik-cultuur. Wat als we nu eens uit het strijdgewoel stappen? Dan ontstaat ruimte voor een innerlijke ontdekkingsreis: "een combinatie van ‘naar binnen kijken’ en ‘stap voor stap anders leren handelen’".

Auteur: Wouter ter Braake

Lees verder

Schone handen en vuile voeten

De laatste jaren komen steeds vaker artiesten in opspraak vanwege grensoverschrijdend gedrag. Nieuw is dat niet. Kun je kunst scheiden van het gedrag van de kunstenaar? Of maken foute kunstenaars, foute kunst? In ieder geval is het interessant om de schaduwzijden van de makers of van hun tijd in de duiding van het kunstwerk te betrekken.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder
Schone handen en vuile voeten

Achter de schermen

Achter de schermen
In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: de mobiele telefoon. "Ik ben compleet verslaafd aan Mens."

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder

Seksuele opvoeding

Een strikt opgevatte rooms-katholieke seksuele moraal staat op een aantal punten haaks op de moraal in de moderne, liberale samenleving. Hoe ga je daar als katholieke ouders in de opvoeding van jonge kinderen mee om? Met name als die maatschappelijk moraal zich soms opdringt.

Auteur: Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees verder
Seksuele opvoeding

Zaad zaaien

Zaad zaaien
"Ik moet niet de dingen willen, ik moet de dingen zich in mij laten voltrekken", schrijft Etty Hillesum. Wat dat wil zeggen, licht Marga Haas toe met verschillende beelden: lectio divina bijvoorbeeld: meditatief (bijbel)lezen, dat weer lijkt op ons spijsverteringsproces; het belangrijkste gebeurt in het verborgene. Of het zaaien en ontkiemen van zaad. Veel in het leven kun je voorbereiden, initiëren, begeleiden, verzorgen. Maar vaak ook moet je láten.

Auteur: Marga Haas

Lees verder

Beter met religie

Dat gelovige mensen gemiddeld gezonder zijn dan ongelovige is overvloedig aangetoond, stelt Lisette Thooft. Bovendien: "Ik geloof ook dat artsen en therapeuten beter zijn in hun werk als ze religieus zijn." Hoe dat zit? Lees hier haar column.

Auteur: Lisette Thooft

Lees verder
Beter met religie

Vind de kracht van je Verborgen Zelf

Vind de kracht van je Verborgen Zelf
Wat een opluchting als je de zwaarte van het leven uit handen kunt geven, de wereld van je schouder kan laten glijden. Dat is de overgave waarvan alle religies spreken. Contact maken met je diepste Zelf is daarbij essentieel, betoogt Vincent Duindam. Maar hoe gaat dat? Wees aandachtig, alert, let op de signalen, stop met doen wat eigenlijk niet goed voor je is. Vreugde en creativiteit zijn je kompas.

Auteur: Vincent Duindam

Lees verder

It's Never Too Late To Say Sorry

Ineens moet Marinus van den Berg denken aan de politiemensen. Het is 30 juli 2023, de jaarlijkse herdenking van de deportatie van Joden uit Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe zat het met de Joodse politiemensen. En met de agenten die collega's moesten ophalen? Hij moet denken aan de 'langstlopende kunstperformance' in het centrum van Rotterdam en aan het Kyrie-gebed: 'Heer ontferm over ons'.

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder
It's Never Too Late To Say Sorry

Hier ben ik

Hier ben ik
Ze ervaart het als een van de zwaarste beproevingen in het gevangeniswezen. Beperking. Wat heeft Magreet Sanders, pastor in een vrouwengevangenis, aan gedetineerden in die situatie te bieden?

Auteur: Margreet Sanders

Lees verder

Egbert de Vries: “Stedelingen en plattelanders stappen uit hun bubbel” 

“In de jaren tachtig steunden homoactivisten stakende mijnwerkers in Wales. Dat heeft scenarioschrijver Stephen Beresford mooi in beeld gebracht”, zegt Egbert de Vries over zijn favoriete film. Hij is directeur van het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen, voorzitter van de steunvereniging van de Banningvereniging en oud-wethouder van Amsterdam. Vanaf heden verbreden we de rubriek 'Mijn boek' met zo nu en dan interviews over favoriete films.

Auteur: Cees Veltman

Lees verder
Egbert de Vries: “Stedelingen en plattelanders stappen uit hun bubbel” 

Balsem voor de ziel en zout in wonden

Balsem voor de ziel en zout in wonden
Erik Borgman is verheugd over de benoeming van Víctor Manuel Fernández tot prefect van de Dicasterie voor de Geloofsleer. Dat paus Franciscus deze geestverwant op deze belangrijke positie benoemt, bewijst eens te meer dat hij een vernieuwing van de theologie voorstaat. Toch is de benoeming van Fernadez niet geheel onomstreden.

Auteur: Erik Borgman

Lees verder

Het oceanische bovenbewuste

De 'oceanische beleving' is een ervaring die veel mensen kennen. Dergelijke ervaringen kunnen je op de mystieke weg brengen. Psycholoog Bert Henning geeft enkele handreikingen bij het begaan van deze weg, die ook wel de weg van het bovenbewuste wordt genoemd.

Auteur: Bert Henning

Lees verder
Het oceanische bovenbewuste

Romantiek

Romantiek
Wie de clichés over de periode van de romantiek (eind achttiende en negentiende eeuw) beziet, kan deze kunststroming afdoen als edele kitsch of vlucht uit de realiteit. Toch valt er meer over te zeggen en is de stroming belangwekkender én actueler dan dat, stelt Eric Corsius.

Auteur: Eric Corsius

Lees verder

Mag ik dan bij jullie?

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het kerkgebouw. "Ik vraag me af wat ze hier te zoeken hebben."

Auteur: Paulien van Bohemen

Lees verder
Mag ik dan bij jullie?

Zomereenzaam

Zomereenzaam
Nee, hij is nog niet voorbij 'die mooie zomer'. Niet voor iedereen trouwens is de zomer een mooie tijd, zo merkt Marinus van den Berg op. Soms is het een tijd van eenzaamheid. Die is niet altijd weg te nemen. Wel te verlichten. Niet met goed bedoelde adviezen, maar met 'zien' en 'luisteren'. "En respect voor het niet deelbare."

Auteur: Marinus van den Berg

Lees verder

Over ons


De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft. De Bezieling is onafhankelijk, gratis toegankelijk en reclamevrij. De Bezieling wordt voor het grootste deel bekostigd door vrijwillige bijdragen van lezers en door de 'Vrienden van de Bezieling'.

Zie hier de gezichten achter de Bezieling.

U kunt de Bezieling steunen, waarvoor alvast onze hartelijke dank!